Bireysel kredi ile konut kredisi alacak olan kişilerin dikkat etmesi gereken değişiklikler bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılan değişiklikler bugünki Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. BDDK tarafından yapılan değişiklikler konut kredisi ve bireysel kredi almayı düşünen kişileri ilgilendiriyor.
BDDK tarafından yapılan yeni yasada belirtilen uygulamaların taşıt kredisini kapmayacağı belirtildi. Yeni yasa yalnızca bireysel kredi ve konut kredilerini kapsayacak. Buna göre tüketicilerin konut edinmek için alacakları kredilerde ve tüketicilere ait konutların teminat gösterilmesi ile alınacak olan kredilerde, kredi tutarının oranı konut değerinin yüzde 80’sini geçmeyecek. Eskiden yüzde 75 olarak alınan bu krediler artık yüzde 80 olacak. Böylelikle kredi alacak kişiler artık yüzde 25 değil yüzde 20 oranında peşin para ödeyecek. Bu hesaplamayla 300 milyar TL değerinde ev alacak bir kişi alacağı konut kredisi için 75 milyar TL değil 60 milyar TL peşin para ödeyecek.
Yeni yönetmelikte alınan kararlara göre teminat olarak gösterilecek olan konutun değerinin saptanması BDDK ya da Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş değerleme şirketlerine yaptırılacak.
Bireysel Kredi Vadeleri 48 Ay Olacak
Eğitim dışında yer alan bireysel kredilerde vade süresi de uzatıldı. BDDK tarafından hazırlanan ve uygulamaya konulan yeni yasaya göre konut edinme amacıyla ve eğitim ücretlerinin ödenmesi amacıyla alınan krediler dışında kalan bireysel kredilerde en fazla 48 ay vade uygulanacak.
Yeni uygulama ile borçlu olan tüketiciler istekleri doğrultusunda bu borçları 72 ayık bir süre içinde ödeyebilecek. Borçlu kişinin ek bir kredi talebi yapması ile bu ek kredinin vadesi de en fazla 48 ay olacak.