Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 145 farklı ülkeye gıda ihracatı yapılacağı açıklandı. Açıklamayı yapan Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Ocak ayından Eylül ayına kadar toplamda 1 milyar 399 milyon 352 bin dolarlık bakliyat, tohum mamulleri ve hububat ihraç edildiğini belirtti.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Asya, Avrupa gibi birçok farklı kıtaya ürün gönderildiğini anlatan Mahsum Altunkaya, bölgeden en fazla buğday ununun ihraç edildiğini dile getirdi. Buğday ununun ihraç yüzdesinin 26,7 olduğu belirtilirken 374,2 milyon dolar değerinde kazanç elde edildiği açıklandı.
Mahsum Altunkaya, buğday unundan sonra en fazla ihracatın bitkisel yağlar üzerinden yapıldığını dile getirirken bitkisel yağlardan toplamda 272 milyon 248 bin dolarlık gelir kazanıldığı açıklandı.
Bu dönemde ihraç edilen ürünler arasında olan makarnadan 191 milyon 894 bin dolar, bisküvi ve benzeri unlu mamullerden 155 milyon 373 bin dolar hasılat elde edildiği belirtildi.
En Çok İhracat Irak’a Yapılıyor
Mahsum Altunkaya en çok ihraç yapılan ülkenin Irak olduğunu söylerken Afrika ve Ortadoğu ülkelerine de çok fazla ihracat yapıldığını ve bu bölgelerden hububat, yağlı tohum ve bakliyat talebi olduğunu sözlerine ekledi.
Ülkede en fazla ihracat yapılan yer olan Irak’a 769 milyon 9 bin dolar değerinde ihracat yapıldığı belirtilirken en çok ihracat yapılan yer sıralamasında ikinci sırada Suriye olduğu belirtildi. Suriye’ye yapılan ihracatın değeri 123 milyon 774 bin dolar. Ortadoğu ülkelerinden biri olan Sudan’da listede üçüncü sırada yerini aldı. Güneydoğu’dan Sudan’a 87 milyon 438 bin dolarlık ihracat yapılıyor.
Mahsum Altunkaya, bu ülkelere ihracat yapmaya devam edeceklerini ve yıl sonuna kadar ülke sayısını attırmayı planladıklarını belirtti. Ülke sayısının 185 olması planlanıyor.