Tüketici Hukuku Enstitüsü Başkanı Hakan Tokbaş, yaptığı açıklamalarla kartel yaptığı belirlenen bankalara tazminat davası açılabileceğini söyledi. Tokbaş, Rekabet kurulu tarafından belirlenen raporda 21 Ağustos 2007 ile 22 Eylül 2011 tarihleri arasında 12 tane bankanın kartel faizi uyguladığının tespit edildiğini bu sebeple bu bankalara 1 milyar 116 milyon 957 bin 468 lira idari para cezası kesildiğini söyledi.
2013 yılında yapılan bu kartel faizi tespitinde, bankalar bu iddaaları reddetmiş ve karşı dava açmıştı. 2015 yılında Ankara 2. İdare Mahkemesi tarafından bu iddaalar reddedilmiş ve davalar iptal edilmişti. Daha sonra Danıştay 13. Dairesine bu kararın bozulması için başvurulmuş ve sonuç yine değişmemiş Danıştay da bu kararı onaylamıştı.
Tokbaş bu kurul sonucu çıkan kararın müşteriler için olumlu bir yanı olduğunu belirtti. Tokbaş, Ceza alan bu 12 bankadan belirtilen tarihler arasında kredi, kredi kartı ya da mevduat hesabı açan müşterilerin bankalara tazminat davası açma hakkının olduğunu dile getirdi. Müşterilerin karar doğrultusunda kartel faizi uygulayan bankalara 3 kat tazminat davası açma hakkı bulunuyor.
Tokbaş, 2007 ile 2011 yılı arası bankaların kartel oluşturması sonucu serbest piyasada sorunların ortaya çıktığını, faiz oranlarının da bu dönem normal seyrinin üstüne çıktığını belirtti. Bu dönemdeki sorunlar sebebiyle suçlu olan bankaların cezalandırılması gerektiğini savunan Tokbaş, bu bankalar yüzünden birçok müşterinin ve kamunun zarar gördüğünü belirtti.
Tüketici Sorunları Derneği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu’ da 12 bankanın suçunun tespiti ve onayı hakkında, tüketicilerin istedikleri takdirde kendilerine uygulanan faizi dava yoluyla 3 kat olarak geri alabileceklerini belirtti. Ağaoğlu bu konuda tüketici mahkemeleri ve hakem heyetlerinde tıkanıklık olmaması adına BDDK’nın devreye girmesinin gerektiğini, sorunların ana kaynağında çözülmesinin daha sağlıklı bir yol olacağını belirtti. Ağaoğlu, BDDK’nın belirtilen bankalara tebligat göndermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.