Patika o kadar engebeli ki her şeyle karşılaşabilirsiniz. Öyle durumlara düşebilirsiniz ki herkesin -başarısız oldu- bakışlarını üzerinizde hissedebilirsiniz. Başarının asla size altın bir tepside sunulacağını sanmayın. Başarısızlığı tatmadan, iyi analiz etmeden başarılı olmak mümkün değildir. Önemli olan şey başarısız olmanız değil, pes etmemek ve takılıp kalmamaktır. Amerika’nın o ünlü silikon vadisindeki birçok parlak girişimcinin geçmişinde o kadar çok başarısız projeler vardır ki. Ancak onlar bunları bir yük ya da kötü bir şey olarak görmüyorlar. Deneyim ve tecrübe kazandıkları önemli bir sınav olarak nitelendiriyorlar. İşte her şeyin perspektifini değiştiren şey bu. Nasıl gördüğünüz!
Başarılı girişimcileri analiz ederken bazı özelliklerinin onları ne kadar değiştirdiklerini gözlemleyebiliyorsunuz. Onlarda katıldıkları birçok seminerde ve söyleşide bu özelliklerden bahsediyorlar. En azından yola yeni çıkacak girişimcilerin bir umut hayatlarını kurtarırım diye. Çünkü aynı hatalar o kadar çok tekrarlanmış ki ve o kadar çok zamana mal olmuş ki, büyük bir israf ortaya çıkarmış.
Girişimcilik Dünyasının Başarılı İsimlerinin Altını Çizdiği Önemli Noktalar ve Edindiği Özellikler
- Tek bir projeye odaklanmak her zaman daha doğru olur.
- Proje sonuç getirmiyorsa artık yenisine geçme zamanı gelmiştir, boşuna zaman kaybetmeyin!
- Yatırımcıya gideceksiniz dersinize iyi çalışın!
- Daima ileriye bakın! Çoğu zaman önünüze bakarak geleceği kaçırırsınız.
- Başarısız olmaktan korkmayın!
- Hislerinize güvenin bazen pusula bozulmuş olabilir.
- Ekibinizin fikirlerini önemseyin!
- Yaşam rutininiz olmalı ve ona sadık kalmalısınız.
- Sevdiklerinize ve ailenize vakit ayırın. Sadece çalışarak kendinizi tüketirsiniz. Aile önemlidir.
- Mali disiplininizi sıkı tutun. Gereksiz borçlanma ve aşırılıktan kaçının.
- Şirketinize ortak alacaksanız mentörlük özelliği olmasına dikkat edin.
- Büyüme hızınızı her zaman takip edin.
- İşler değişir, günler geçer asla hedeflerinizden vazgeçmeyin. Deneyin ve çalışın bir gün sonuç alacaksınız.
- Arkadaşlarınızla değil işi bilenle ortak olun!
- Yatırımcıya gidecekseniz mutlaka rakip analinizi yapmış olun!
- Yatırımcıya kesin cevaplar ve hedeflemelerle gidin.
Özellikle bu bahsedilen maddeler çok önemli. Çünkü bugün milyonlar dolarlık şirketler yönetenler, startup zamanlarına dair bu tarz şeyleri büyük bir içtenlikle paylaşıyorlar. Buradan girişimcilerin çıkaracakları dersler çok büyük ama dikkat etmeniz gereken detaylar bunlarla sınırlı değildir. Girişimcilik biraz yaşam boyu eğitim felsefesine de benzer. Okuyacaklarınız ve okumanız gerekenler hiç bitmez. Kendinizi sürekli geliştirmek durumundasınız. Çünkü değişim hızı artık öyle bir noktaya vardı ki, dün yeni olan şey bugün eski ve demode oluyor. Markalar artık stratejilerini tamamen değiştirmiş durumdalar. Tabi bu da yeni müşteri deneyimleri ortaya çıkarıyor. Müşteri profili değişiyor. Tüm bu gelişmeler ışığında her şeye uyum sağlamak ve üretken olmak hiçte kolay değil. Ve en zoru buna süreklilik kazandırmak. Bunu başardığınızda zaten artık durdurulamaz bir pozisyona gelmiş oluyorsunuz. Peki, bunu ne kadar istiyorsunuz ve ne kadar ileriye gitmeye hazırsınız? Her zaman bir şeyler olacak ve bir şeyler değişecek. Bunlardan birini belirlemek veya bir parçası olmak sizin elinizde!