Girişimcilik uzun bir maratondur. Herkes girişimci olabilir en azından bir şeyleri başarmak için istekleri doğrultusunda harekete geçebilir. Ancak girişimciliği sürdürmek ve başarı odaklı büyüyebilmek herkesin harcı değildir. Çünkü girilen yoldaki engebeler ve sert rüzgârlar büyük çoğunluğu daha en başında pes etmeye zorlayacaktır. Her şeye ve herkese rağmen inançları doğrultusunda çok çalışarak ve üstüne koyarak ilerleyen girişimci ise zamanla hedeflerine daha da yaklaşacaktır. İşte bu farkı yaratan şey tamamen ne olursa olsun ileriye bakmaktır.
Girişimciler projeleri üstünde çalışırlar ve çeşitli yol haritaları çıkarırlar. Peki, bu noktada özellikle dikkat edilmesi gerekenler neler biraz bunları irdeleyelim.
Doğru Projeyi Bul ve Harekete Geç!
Hakim olduğunuz bir iş alanına girmeniz sizi avantajlı kılacaktır. İyi para var veya pazar büyük diye hiç bilmediğiniz bir sektör sizi hüsranla karşılayabilir. Üstelik zaman ve para kaybedersiniz. Birden fazla proje söz konusu ise çeşitli kıstaslar baz alınarak bir değerlendirme süreci oluşturulabilir. Öncelikle kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri belirlemeli ve bir iş planı oluşturmalısınız.
Bu noktada sık yapılan hatalar;
- Yanlış projeye ciddi zaman ve para ayırmak
- Pazarlama stratejilerinin yanlış uygulanması
- Rakip analizinin eksik yapılması
- Kısa süreli yüksek kâr kazancı hedeflemesi
- Analiz sürecinin sağlıklı sonlandırılmaması
İş Modeli ve Şirket Yapılanması
Projedeki detaylar nasıl bir şirket kurmanız gerektiği konusunda sizi ipuçları verecektir. Şirket tipleri ile ilgili yeterli düzeyde bilgi sahibi olmanız sizin açınızdan faydalı olacaktır. Her şeyi muhasebeciye bırakmak doğru değil. Unutmayın başarılı girişimcilerin ortak özelliklerinden biri birçok alanda yeterli bilgiye sahip olmalarıdır. Kendinizi geliştirmelisiniz. İş modeliniz nasıl olacak? Nasıl hareket etmelisiniz? Bunların planını çıkardıktan sonra şirket adımına geçebilirsiniz. Yeni Ticaret Kanuna göre artık şirket kurmak çok kolay. Ancak şahıs, limited, anonim vb. türlerden hangisi size uygun ve nasıl harekete geçmelisiniz? İyi planlamalı ve hesaplamalısınız.
- Bu noktada sık yapılan hatalar;
- Proje henüz çok yeniyken direk şirket açmak
- Şirket tiplerinden yanlış seçim yapmak ve ek mali yük getirmek
- Şirketleşme konusunda gerçekçi davranmamak (girişimciler bu hataya çok düşünüyor şirket kurmak için acele etmeyin)
- Mali yapılanmanın ve sorumlulukların iyi hesaplanmaması
En önemli iki ana başlığın bir yol haritasını kısa detaylarla öne çıkardık. Aslında her bir cümlenin alt bir detayı olabilir bunu unutmayın. İş kurarken yapılan hatalar bir inşaatın temelinde yapılan hatalara benzer. İş fikrinizi iyi bir temelin üzerine inşa etmek için yapmanız gerekenleri yapın. Burada zamanı, parayı ve en önemlisi işinizi iyi kullanmalısınız. Bu şekilde başarıya giden yolda hedeflerinize bir adım daha yaklaşmış olacaksınız.
Şirket kurma aşamasında güvenilir ve işi iyi bilen bir muhasebeci ile çalışmak önemli. Tanıdık ya da önerme olabilir ama siz toplantınızı yapın ve sonra karar verin. Hatta birden fazla fikir alışverişi size yardımcı olacaktır. Buradaki detay şudur, şirket kurmayı her muhasebeci bilir ve aşağı yukarı aynı maliyet çıkar.
Örneğin;
- İnternet girişimi kurmayı hedefliyorsanız karşınızdaki kişinin bu sektörde müşterileri var mı?
- Bu sektörle ilgili güncellemeleri takip ediyor mu?
Çünkü tecrübeli ve sektöre yabancı olmayan birinin size daha çok yardımı dokunur. Bunlar ufak ancak hep gözden kaçırılan ayrıntılardır. Harekete geçtiğinizde beklenmedik şeyler olabilir. Böyle durumlarda ileriye bakmalı ve çözüm odaklı yaklaşmalısınız. Bunlar kolay süreçler değil ancak her şey yönetilebilir. Unutmayın! Direksiyonda siz varsınız!