İşe alım süreçlerini yönetmek ve doğru kanı bulup iyi bir ekip yaratmak hiçte kolay değildir. Özellikle projenize uygun ve girişimcilik ruhuyla harekete edecek bir şirkete uyum sağlayacak kişileri bulmak ve verim almak günümüzde nadir oluyor. Bunu şu sebeple söylüyoruz; alanında yetkin bir işi kendisine verilen sorumlulukları yapabilir, burada bir sorun yok ancak girişimci bir ekipte startup ruhu vardır. Herkes o işi/şirketi kendine ait olarak görüp en iyisini ve beklenenden fazlasını verir. Büyük ve başarılı birçok projeye böyle imza atılmıştır.
İşe Alım Sürecine Hazırlık
Sizin buradaki rolünüz bir patron edasında değil bir kalp edasında hareket etmelisiniz. Size bağlanan damarlar kanı iyi pompaladığında kalpte düzgün çalışacaktır. Dolayısıyla iş modeliniz ortada ve proje detayları belli. İlk aşamada kimler alınmalı, hedeflere hangi yol haritasıyla gidilecek ve bu haritaya kimler uyar gibi modellemeler çıkarmalısınız. Bunun üzerine işe alım sürecini başlatabilir ve doğru adayları arayabilirsiniz. Bütçeye ve planlamaya göre seçim yapmalısınız. Eğer imkânınız varsa mutlaka bir İnsan Kaynakları Uzmanıyla çalışmak faydalı olacaktır. Bu iki şekilde olabilir; yetkin birini işe alabilirsiniz ya da günümüzde birçok şirket gibi İK firmalarından birine işi verebilirsiniz. Onlar, bir eleme ve işe alım süreci gerçekleştirirler. Sadece son onay için size gönderirler.
İyi Ekip ve Büyüyen Projeler
Doğru insanları bir araya getirdiğinizde ve projeye uyum sağladıklarında üretkenlikleri sizi şaşırtabilir. Gözünüzün önünde olan ama hiç aklınıza gelmemiş detayları önünüze serebilirler. Ekiple uyumunuz girişiminizin kaderini belirleyecektir. Dolayısıyla en başından başlayan tüm süreçte bunu her zaman göz önünde bulundurmalısınız. Kimseyi sıkboğaz etmek ya da mesai saatlerini uzatıp daha ilk günlerden işten sıkılmalarını sağlamak klişe şirketlerin ve geride kalmış yapıların uygulamaları. Unutmayın girişimci ruhunuzu kaybetmemek ve startup anlayışıyla çalışmak son derece önemli ve ekip için birleştiricidir.
Yapılması gerekenler belli ve doğru ekibin bir araya geldiğini düşünüyorsanız esnek olun ve çalışma disiplinlerini farklı oluşturun. Ekibin her üyesi kendi alanında yahut bir şey saptadığı noktada hızlıca size ve diğerlerine ulaşabilmeli ve düşündüğünü anlatabilmeli. Hızlı reaksiyon almak son derece önemlidir. Bu düzen böyle işlemeye başladığında birçok konuda beyin fırtınası kendiliğinde oluşacak de az önce bahsettiğimiz gibi ortaya çıkan şeylere siz bile şaşırıyor olacaksınız.
Bunlar Yapmayın!
- Sırf birileri rica etti diye kimseyi işe almayın.
- Karşınızdakine inanmıyorsanız CV’si çok iyi olsa bile işe almayın.
- Doğru İş Planını doğru ellere ulaştırın.
- Kimseye yüklenmeyin ve kimseye ensenizde olduğu hissini yaşatmayın.
- Motivasyon ve şirkete bağlılık konusunda klişe hatalar yapmayın.
- İşe alım sürecinde aceleci davranmayın.
- Zamanı iyi kullanın ve her şeyi tek bir zaman dilimine sığdırmayın birden fazla mülakat ve görüşme yapabilirsiniz.
- Karşınızdakini dinlememezlik yapmayın.
Maddeler çoğaltılabilir ancak ana hatlarıyla dikkat etmeniz gerekenleri atlamazsınız daha sağlıklı ve başarılı bir süreç ilerletebilirsiniz. Çoğu zaman stres, ego, iş yükü hatta panik hiç yapılmayacak şeyleri insana yaptırabilir. Bu da karşıda bir algı yaratabilir. Sonra o algı kolay değişmiyor bu esnada olan şey girişime oluyor ve girişim daha en başından kan kaybetmeye başlıyor.