Hükümetin torba yasa ile birlikte birçok düzenleme getirdiği sosyal haklar sürmeye devam ediyor. Anneleri de kapsayan yasa, annelere her ay 823 lira verilmesini ön görüyor.
Annelerin yarım gün çalışıp tam maaş almaları için devlet katkısı 823 olacak. Anne veya baba farketmeksizin, birisi çocukları okula gidene kadar yarım gün çalışabiliyor. Detayları belirlenmeye başlanan yarım gün mesai için devlet desteği 823 lirayı buluyor. Yeni çıkarılan yasa kapsamında kadınların doğum yapmaları halinde annelik izni sonrasında birinci doğum için 2 ay, ikincisi içinse 4 aylık bir süre zarfı boyunca yarım gün çalışıp tam maaş almaları sağlanacak.
Sonraki doğumlar içinse bu süre 6 aya çıkarılmaktadır.
Engelli çocuğu bulunanlar içinse bu sürenin 12 ay olması şeklinde uygulamalar gerçekleştirilecek. Bu izin hakkı için sadece doğum yapan kişiler değil, 3 yaşına kadar evlat edinimi sağlayan kişiler de yararlanabilecek.
Bu hakkın tanındığı kişiler aynı zamanda işçi anneler ve özel sektör çalışanları için de geçerli sayılmaktadır. Yalnız bir istisna var ki bu yasadan faydalanacak kişiler süt izninden faydalanamıyor.
Kadın isterse aynı zamanda 45 saatlik haftalık çalışma süresini ikiye de bölebilir. Memurlarla işçi annelerin farkıysa, yarım günlük maaşı işveren sağlıyorken kalanını ise işsizlik fonunun verecek olmasıdır. Yine kişilerin kullanabileceği izinler her gün kullanılabileceği gibi haftanın belirli günleri de çalışılabiliyor. Kadın işçiler içinse bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar; son üç yıl için en az 600 günlük prim yatmış olma şartı, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışmış olma, analık izninin bitiminden sonra 30 gün içerisinde ilgili kuruma başvuru gerçekleştirilmesidir.