TÜİK verilerine göre, Türkiye’de en az bir vücut fonksiyonunda zorluk yaşayan yaklaşık 5 milyon kişi bulunmaktadır.
Türkiye’deki nüfus ve konut araştırmalarına göre derlenen verilerce 2011 yılına ait sonuçlar; görme, duyma, konuşma, merdiven çıkma veya inme, bir şey taşıma veya tutma, yaşıtlarına göre öğrenme gibi birçok fonksiyondan en az birinden zorlanan kişilerin sayısı 5 milyona yakın.
Toplam nüfusun %6,6’sının 2011 yılında engelli nüfusunu oluşturduğu bilinmektedir. Bu oranların %42’sini erkekler oluştururken %58’i gibi bir oransa kadınlar tarafından oluşturuluyor.
Kamu Denetçiliği kurumuysa engellilere yönelik düzenlemeleri genişletiyor. Bu bağlamda evli ve engelli kadın ölüm aylığı alabilir. Vefat eden emekli anne ve babasından dolayı ölüm aylığı verilen ancak evlenince maaşı kesilen engelli kadınların tekrar aylık alabilmeleri için Sosyal Güvenlik Kurumu’na taleplerde bulunuldu. Tavsiyede bulunan kişilerin talepleriyle birlikte bu kişiler yeniden ölüm aylığı alabiliyor.
Eşinden 2010 yılında boşanan bir kadın, hayatını kaybeden emekli annesi dolayısıyla aylık almaya başladığı bilgileri alınan bilgiler arasında yer alıyor.
Tedavisi süren kadın epilepsi hastalığı ve psikolojik rahatsızlıklarla mücadele ediyordu. Rahatsızlıklar yaşayan yaşlı kadın için bir üniversite tarafından %94 oranında engelli raporu verildi. Vefat eden babası yoluyla da maaş almak isteyen kadının babası, Bağ-Kur emeklisiydi. SGK’ya başvuruda bulunan kadıni annesinden dolayı aylık alabiliyordu. Ayrıca %60 üzeri engeli bulunduğundan dolayı başvurucu babasından da aylık alabileceğini belirtiyor.