Bireysel emeklilik sistemi nedir? Bireysel emeklilik sistemi, düzenli birikimler yaparak emekliliğinizi hayalinizdeki gibi gerçekleştirmenizi sağlayacak olan bir emeklilik sistemidir.
Emeklilik döneminde de rahat bir nefes alabilmeniz için tasarlanan bu sistem devlet katkısı da içerdiği için ödemelerinizde daha az ödeyip daha rahat emekli olabilme imkanınız bulunmaktadır. %25’lik bir kısım artık devlet tarafından karşılanıyor.
Son zamanlarda zorunlu bireysel emeklilik durumunun getirilmesi de bireysel emekliliğe katılımları arttırmış bulunmaktaydı. Sisteme otomatik olarak kaydolan 45 yaş altı bireyler, emeklilik planına dahil edilmektedir. Elbette çalışanın bu durumdan cayma hakkı da mevcut. Kendisinin sisteme dahil edildiğinin bildirimi sağlandıktan sonra 2 ay içerisinde sistemden çıkış yapabilirler.
Bireysel Emeklilik Sistemi’nin katılımcılarının milyonlara ulaştığı bilinmekteydi. Sosyal güvenliğin bir getirisi olarak kurulan BES, katılımcıların fonlarıyla birlikte 50 milyar 73 milyona ulaştı.
Devletin sağladığı %25’lik katkı tutarı da rakamlara dökülürse 7 milyarı bulmak üzere olduğu söylenebilir. Emeklilik dönemlerinde refah seviyesinin düşmesini engellemek ve yurt içinde tasarruf seviyesinin yükseltilmesini amaçlayan sistem 13 yıldır Türkiye’de uygulanmaktaydı. BES’in katılımcılarının otomatik sisteme kayıt olanlarla birlikte yaklaşık 7 miyonu bulduğu söylenebilir. Cayma hakkıyla birlikte bu sayının 1 veya 2 milyon düşmesi beklentileriyle beraber sistemde 5 veya 6 milyon civarı kayıt olacağı varsayılıyor.
Bireysel emeklilikle emekli olan kişi sayılarıysa 40 bine yaklaşmış durumdadır. Sisteme katılım sayısı genel itibariyle 25 veya 30 yaşını aşmış kişilerce sağlanmaktadır.