Çağrı merkezleri adı verilen birimler, tercihen üniversite mezunu olan ancak duruma göre lise ve yüksekokul mezunlarına da kariyer imkânı sağlayabilen bir sektördür. 2014 yılı itibariyle ülkemizdeki çağrı merkezi sayısı toplamda 1200’ü aşmıştır. Bu denli popüler olan bir meslek ile ilgili bazı bilgiler vermek istiyoruz.
Türkiye’den yurt dışına hizmet veren çağrı merkezlerinde çalışabilmek için yabancı dil bilmek gerekiyor. Bu sektör genelinde çalışanların yaş ortalaması ise 24-26 aralığındadır.
Peki Çağrı Merkezi Çalışanının Tam Görevi Nedir?
Çağrı merkezi müşteri temsilcisi; her çalışma öncesi hazırlık yapan, müşterilerden çağrıları cevaplayan, çağrı merkezi bilgisayar uygulamalarını bu gelen çağrılar için kullanan görevlilere verilen ortak addır. Çağrı merkezi müşteri temsilcisi müşterilerin bilgi, işlem, şikâyet, satış, öneri vb. konularda gelen çağrılarını cevaplamanın yanı sıra, mail ya da sosyal medya gibi telefon dışı diğer hizmet kanallarından gelen çağrıları da cevaplamaya çalışan bir çalışandır.
Ülkemizde birçok üniversitede Çağrı Merkezi Hizmetleri Ön Lisans Programı adıyla bir eğitim programı bulunuyor. Diğer tüm mesleklerde olduğu gibi, üniversitede alınan bu eğitim programı sayesinde, yönelmek istenen bir kariyere ilk adım atılmış oluyor. Bu eğitim sektörde elde edilen tecrübeyle birleştirildiğinde yani teoriyi pratikle buluşturduğunuz zaman kariyer açısından en iyi zamanlarınızı geçirebilirsiniz.
Bu alanda çalışan insanların üye olabildiği ve Çağrı Merkezleri Derneği olarak adıyla bilinen bir dernek de bulunmaktadır. Bu sektördeki istihdamın sürekliliğinin takip edilmesi ve bu işte yer almak isteyen öğrencilerin, çağrı merkezlerini ziyaret etmeleri için ve bu sayede durumu yerinde inceleme şansına sahip olmaları için imkân oluşturuyorlar.
İşte bu şekilde örgütlü ve çokça insanın ekmek yediği bir iş kolu olan Çağrı Merkezleri hakkındaki genel bilgiler böyleydi. Gerisi sizin tercihinize kalmış.