Bireysel emeklilik, kişinin kazancından belirli bir miktarı banka ya da bir kuruluşa yatırmasıyla yapılabilen bir uygulamadır. İlerde emekli olabilmek için düzenlenen bu sisteme zorunlu olarak uygulamaya konuşmuştu.
Otomatik olarak sisteme dahil olanlar, devlet katkısının da gelmesiyle daha rahat bir şekilde emekli olabiliyor. Otomatik katılım uygulaması ile Ocak ayından itibaren sisteme 13 milyon kişinin katılması ön görülüyor.
Zorunlu bireysel emeklilik sistemi her ne kadar otomatik olarak sisteme sizleri dahil etse de cayma hakkınızın bulunması da sizi bu zorunluluktan çıkarıyor. Cayma hakkı ile birlikte bir kısım sistemden çıkarken yine de 7-8 milyonluk bir kesimin sistemde kalabileceği düşünülüyor.
Güncel veriler ışığında sistemde 6,4 milyon kadar katılımcı gözüküyor. Bireysel emeklilik için hizmet sağlayan şirketlerinse katılımları ve büyüme trendlerini arttıracağı açıklamaları gelmektedir. 5 yılda 500 milyon katılımcıya ulaşılması da belirtilen açıklamalarla hedeflenenler belirtiliyor. Türkiye’de yaşayan 45 yaş altı bireylerin BES’e otomatik katılımı, kamu veya özel sektör çalışanlarının ya da çalışmaya başlayacak kişilerin otomatik olarak sisteme kayıt olmasını içeriyor.
Tasarruf oluşturulmasını da amaçlayan bu sisteme devlet desteği de eksik olmuyor. Bireysel emeklilik kapsamında %25’lik devlet katkısı sürüyor. Devlet katkısından faydalanabilmek içinse cayma hakkının kullanılmayıp bir defaya mahsus olarak 1000 TL’lik bir ek devlet katkısı da söz konusudur.
Emeklilik hakkının kazanılması halindeyse, belirli şartlarda birikiminin %5’i kadar ek bir ödeme daha gerçekleştiriliyor.