Ana SayfaGündemBankalar Rotatif Kredilerde Komisyon Uyguluyor!

Bankalar Rotatif Kredilerde Komisyon Uyguluyor!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bankalar rotatif kredilerde yapılacak olan her işlem için yüzde1 komisyon uygulamaya başladı. Sanayicilerin ise yüzde 19 faiz üzerinden alım yapılan komisyon için tepkisi büyük oldu.

Bankalar rotatif kredilerden komisyon oranını artırarak uygulamaya başlayınca yüzde 19 faiz ürerinden alınan komisyon ilk olarak sanayicileri kızdırdı. Bankalar arasında düşen faiz gelirlerinin telafisinin yapılması için uygulanan komisyon ise resmen başlatıldı.

Faiz Türkiye içerisinde en önemli tartışma konuları arasındayken Merkez Bankası da politika faizi geçmişine dayanarak geçmiş dönemlerden artırımlar yapıldığı için bu durumdan kaçınmak için politika faizinde sıkılaştırılmaya gidildi. Şimdi ise bütün bankalar bu yolu seçmeye başladı.

Bankalar arasında ticari kredilerde özellikle de rotatif kredilerde faizi oldukça yüksek belirlemek üzere yüzde 1 işlem komisyon alıp kayıpları telafi etmek çabasına girdi. Her işlemin öncesinde ise yüzde 1 komisyon uygulaması sanayicileri iyice rahatsız etmeye başladı. Reel sektör temsilcilerinden %19-20 seviyesinde uygulamaya alınan faizin yanı sıra her kredi için yüzde 1 oranında komisyon alındığı belirtildi.

Rotatif Kredilerde Komisyona Sanayicilerden Tepki!

Rotatif Kredilerde Komisyona Sanayicilerden Tepki!
Rotatif Kredilerde Komisyona Sanayicilerden Tepki!

Rotatif kredilere yüzde 1 uygulanan komisyon ile ilgili yapılan görüşlerde başvurulan sanayiciler, uygulamaya alınan faiz ve komisyon oranlarında şirketlerin oldukça zor bir durumda kaldıklarını dile getirdiler. Konu hakkında açıklama yapan iş adamları ise bu konuda komisyonu dahil ettiklerinde ciddi yükselişlerin olduğu hesaplamaları şu şekilde yaptıklarını söylediler:

“Bankalar son dönem faiz uygulamasını yüzde 19+1+1 olarak söylüyorlar. Ancak uygulamada 19+1 faiz olarak (toplamda 20) olması gerekirken pratiği şöyle yansıyor. Yüzde 19+1’in yanına bir de artı 1 komisyon ekliyorlar. Böylece 19+1+(1) haline geliyor formül.

Yani, rotatif kredi kullanan bir firma 1 milyon liralık krediyi ayda 10 kez kullan-kapat yapsa her işlemde yüzde 1 işlem komisyon hesabıyla ayda yüzde 10 artı faiz ödemiş oluyor. Bu yüzde 10 fazla faiz 12 ayda yüzde 120 yapar. Bu yılda 120+19+1 = 140 yapar. Yüzde 140 bileşik faiz hariç maliyet artışı ile karşı karşıyayız. Ve bu ödediğimiz bileşik faiz hariç. Her işlemde alınan bu komisyonu kim nasıl açıklayacak? Bu komisyonun adını ne koyalım? Sanayii bu finansman gideriyle nasıl ayakta kalacak? Ülkede yatırımcı bunlarla mı uğraşmalı, böyle mi ödüllendirilmeli?”

Hatadan Bir An Önce Dönülmeli

an Bir An Önce Dönülmeli
an Bir An Önce Dönülmeli

Türkiye Moda Hazır Giyim Federasyonu Başkanı ve TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Hüseyin Öztürk, sanayicilerden kedilerine iletilen sıkıntıların başında kredilerin olduğunu dile getirdi. Peşin alınan komisyonlarda bu ad altında uygulamaların yanlış olduğunu vurguladı. Öztürk, şöyle konuştu:

“Peşin işlem komisyonu adı altında alınan bu işlem rotatif kredilerde çok sıkıntı yaşatıyor. Rotatif kredilerde günlük kullanımlarda işlem bazlı artı yüzde 1 alıyorlar ve peşin çekiyorlar. Bir ayda 10 kez yatırma çekme işlemi yaptığınızda yıllık sadece buna bileşik faiz değil günlük faizden yüzde 120 artı 1 ödeme yapılıyor. Bunun üzerine bir de bankanın uyguladığı faizi koyduğunuzda sorun daha da büyüyor. Yüzde 44 bileşik faizleri hariç her gün yaptığım işleme yüzde 1 ödediğimde bileşik faizini hesapladığınızda en az yüzde 15 civarında bir artış oluyor. İkinci fasılda uygulanan yüzde 20 faizin de bileşiğini hesaplayınca yüzde 30 eder ve üst üste koyduğunuzda yüzde 70’e yakın yıllık faiz uygulaması ortaya çıkmış olur.

Bizler 1 puanın fiyat baskısını yaşarken birdenbire anlaşılması çok zor bir uygulama ile karşı karşıya kaldık. Sürekli aynı gemideyiz. Sanayici bu gemide değil, sanayici en dibindedir, sürekli mağdur olan tarafta oluyoruz. Bunun bir hata olduğunu tez zamanda sanayiye fazla zarar vermeme adına bu hatadan geri dönülmesi gerektiğini düşünüyoruz. İlgili bakanlığın ve kanaat önderlerinin hızlı hareket edeceğine eminim, Yanlış uygulama var ve ekonomiye kısa zamanda bile çok ciddi zarar verir. Türkiye toparlanma sürecine girdi ama sanayicinin işletme sermayesinde daralmalar var. Böyle anormal yaklaşımlar finansman ihtiyacını çok daha büyük bir problem haline getiriyor.”

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.