Yönetim, Risk ve Uyum (Governance, Risk & Compliance) kategorisinde, “Kara Para Aklama ile Mücadelede Yeni Çağ” projesi ile birinciliğinde yer alan ING Türkiye IDC Türkiye Finans Teknoloji Ödüllerinde 2 kategoride ödüle layık görüldü.
ING Türkiye, Teknoloji Hizmet Dağıtımı (Technology Service Delivery) kategorilerinde “(ING-Next) Uzak Ofis Son Kullanıcı Sistemlerinin Etkin ve Güvenli Yönetimi” projesi ile de yine başarı elde ederek üçüncülük ödülüne layık görüldü.
IDC Finans Teknoloji Yarışması
“Kara Para Aklama ile Mücadelede Yeni Çağ” projesi ile birinci sırada yer alan ING Türkiye, Teknoloji Hizmet Dağıtımı alanında ise “(ING-Next) Uzak Ofis Son Kullanıcı Sistemlerinin Etkin ve Güvenli Yönetimi” projesi ile üçüncü sırada kendini gösterdi. Türkiye’nin en iyi kurumları arasında sergilenen bu yarış IDC Finans Teknoloji Yarışması’nda 27 kurumdan 88 proje finans sektörü ile üst düzey yöneticileri ve akademisyenlerden oluşan 17 kişilik jüri oylarıyla sonuçlandırıldı.
ING Türkiye, Kara Para Aklamada Yapay Zeka Teknolojisi!
ING Türkiye genellemesiyle yürütülen Kara Para Aklama ile Mücadelede Yeni Çağ (The New Approach Is A New Era Of AML) adlı proje ile banka kapsamında birden çok geleneksel kural tabanlı görülen senaryo ile üretimine geçirilen binlerce uyarı içerisinde çalışanlar tarafından incelenmesi yerine, yeni geliştirilen Yapay Zeka modelleri kara para aklamayla mücadelede şüpheli işlem tespiti için çözüme hedeflenme yapılmıştır. Geleneksel senaryolar yeni kara para aklama yöntemlerine hızlı bir şekilde uyum sağlayamadığından dolayı potansiyel kara para aklama işlemlerini tespit etmek için kullanıma başlanmıştır. Karmaşık işlemlerin arasında bağlantı oluşturabilmek için riskli olmayan uyarılarla birlikte otomatik olarak kapatma işlemi için ING Türkiye tarafından sektöre öncülük eden bir dizi Yapay Zeka modeli geliştirilmiştir.
PS Yapay Zeka modeli, direkt olarak şüpheli müşteriyi belirleyerek olabilecek bir durumlardan dolayı kara para aklama işleminden 90 gün önce tespit edebiliyor. Kara para aklama yönteminde bilinen en iyi yöntemlerden biri olan Şirinler (Smurfing) yönteminin ise geleneksel yöntemlerle tespit edilmesi oldukça güç olduğundan, geliştirilen Şirinler Yapay Zeka modeli ile yüzde 85 civarında şüpheli işlemlerin tespiti mümkün hale geliyor.
Destek Hizmetlerinin Kalitesi Artırıldı
ING Türkiye içerisinde “(ING-Next) Uzak Ofis Son Kullanıcı Sistemlerinin Etkin ve Güvenli Yönetimi” projeleri kapsamında pandemi nedeniyle çalışanlar uzaktan çalışmaya geçti. Bu süreç içerisinde bankalarda açılan ticket (arıza ve talep) kayıtları için yaşanan süreçler ele alınarak çalışanların cihazlarında daha etkin ve her an ulaşılabilir kılınması hedefiyle proje başlatıldı.