Fitch Ratings, gündemde olan salgın, yüksek faiz ve kur oynaklığı nedeniyle Türk bankaları, faaliyet alanları risklerine yönelik koruma belirtildiği piyasalardan oluşan oynaklığın Türk bankalarında kredi profillerinde farklılıklar göstermesine neden olduğunu belirtti.
Türk bankaları işlem riskleri hala önemini korumaya devam ederken Mart ayında Merkez Bankası başkan değişikliği ile politika alanında krdeibilitelerin azaldığı ve büyümeye karşı riskleri artırdığı hatta dış finansman baskılarını da yükselttiğini vurgulayan Fitch, sektörde sermayenin yeterli olduğunu ancak TL’deki oynaklığın varlık kalitesinde hassaslık yarattığını belirtti.
Türk Bankaları, Döviz Türü Borçlardan Dolayı Likidite Riski Taşıyor!
Banka genellerinde Döviz cinsinden olan borçların oldukça yüksek olmasından dolayı, dolarizasyon kaynaklı likidite risklerin oluştuğu üzerinde duruldu. Fitch Ratings’in açıklamaları ile üzerinde durulan önemli bir konuda diğer açıklama ise, şu an bulunan döviz likiditelerinin banka hassasiyetlerine karşı koruma amaçlı yine de yeterli olduğu konusudur. Ratings tarafından hazırlanan ekonomik koşulların belirtildiği raporda;
“Türkiye’nin makroekonomik göstergeler bakımında iyi bir performans gösterdiği belirtilirken, Türk bankaları için asıl riskin pandemi değil, dış finansman koşulları, kur oynaklığı, enflasyon ve para politikası olmuştur.”
Fitch’in En İyi Makroekonomik Göstergeleri
“Fitch 20 Ekonomileri” en iyi makroekonomik göstergelere sahip olan ve gelişmeye devam eden ülkeler arasında Türkiye de Çin’den sonra en iyi performans göstermesi beklenilen ülkeler arasında görülmektedir. Fitch’in 2019 yılında salgın öncesinde ekonomik büyümeyi göz önünde bulundurarak hazırladığı, GSYH toparlanma beklentisi endeksine göre yapılan açıklamaya göre;
“Türkiye 2021 yılında yüzde 8,55 büyüme beklentisi ile ikinci sırada yer alırken, birinci sırada yüzde 10,87 ile Çin bulunuyor. Yani, Türkiye’nin salgın öncesine göre yüzde 8,55 büyümesi bekleniyor.”