Ana SayfaGündemYakından Takip Edilen Kredilerde Yükseliş Yaşandı!

Yakından Takip Edilen Kredilerde Yükseliş Yaşandı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Kredi Grupları Raporuna göre, taksitinin bir zaman sonra ödenmesine yönelik itfa planı toplam kredilere oranlandığında kredilerde yükseliş 2020’de %5,7 seviyesinde görüldü.

2019 yılsonu raporunda %5,9 iken 2018’de %4,3 düzeyinde görülen kredilerde yükseliş, dönem içinde yakın zamanda yapılan kredi miktarı Aralık 2020’de 370 milyar lirayı bulurken, Mart 2021’de 399 milyar TL’de yükseliş yaparak sonuç verdi. Tahsil etme imkânı kısıtlı olan kredilerde ise Aralık 2020’deki 141 milyar TL düzeyinden 138 milyar TL’ye kadar düşüş yaşanmış oldu.

Kredi Gruplama Raporlarından yola çıkarak yorum yapan Türkiye Bankalar Birliği, yeni taksitlerin zamana ödenmesinde yapılan itfa planı için bağlanan kredilerin toplamını 216 milyar TL olarak belirledi. Bu tutarın %92 ise yakın dönem izlemelerinden oluşarak hazırlanmıştır. Yapılan net açıklama ise;

“Raporda, canlı kredileri oluşturan I. Grupta ve II. Grupta izlenen kredi miktarı 3 trilyon 627 milyar TL oldu. Canlı kredilerin toplam içindeki payı yüzde 95 düzeyinde belirlendi.”

İkinci Grup Kredilerde Yükseliş

İkinci Grup Kredilerde Yükseliş
İkinci Grup Kredilerde Yükseliş

Ödeme süreleri için ayrıcalıkları olan I. Grup kredileri otuz günden fazla gecikme yaşanmadan ve teminatlara başvuru yapılmadan direkt olarak tahsil yapılabilecek kredilerden oluşur. I. Grup kredilerin %85’i makroekonomik şartlar için ya da borçlunun faaliyet gösterebildiği sektörlerde, borçlunun yaşadığı olumsuz gelişmeler nedeniyle ödemede ya da nakit akımını sağlamada destek için verilen II. Grup kredilerde ise yüzde 10 oldu.

“II. Grupta izlenen, yakın izlemedeki kredi miktarı 399 milyar TL olarak gerçekleşti.”

Kredilerde Genel Karşılıklar

Kredilerde Genel Karşılıklar
Kredilerde Genel Karşılıklar

Tahsili geciken alacaklar için III., IV. ve V. Gruplar sınıflandırılarak, tahsil imkanı kısıtlı, tahsili şüpheli ve zarar etkisi gösterebilecek krediler ise 138 milyar TL oldu.

Tahsillerinde gecikme yaşanan alacakların ise yüzde 76’ oranında özel karşılıkları ayrıldı. Bu durumda genel karşılık olarak ayrılan tutar ise 83 milyar TL’yi buldu.

Tam olarak belirlenen genel karşılıklar ise II. Grupta sınıflandırılarak kredilere oranı %21 olarak açıklandı.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.