Son zamanlarda bankaların inovasyonu ile sağlanan djitalleşme artık bankalar arasında oldukça önemli konuma geldi. Yapılan analizlerde haftalık mobil bankacılık uygulamaları 2018’de %32’yken, 2020 ortalarında %50’ye çıkarak artış gösterdi. Aynı zamanlarda ABD şubelerinde yapılan banka işlemleri %40’a kadar düşüş yaşadı. Son zamanlarda ise “Covid 19” işlemlerin dijital olarak yapılmasında katalizör görevini yerine getirerek tüm dünyadaki tüketicilerin alışverişten tutun eğlence dünyasına kadar her alanı dijital hizmetler ile sağlamaya çalıştı.
Dijital bankacılığın bir başka deneyimleri ise Netflix, Amazon, Trendyol gibi teknoloji şirketlerinin sunduğu hizmetlere yönelik oldu. Bu açıdan bakıldığında tüketiciler artık teknoloji şirketlerinden kişiselleştirilmiş özel hizmetler istiyor. Bu kısımda finansal kurumlar ve inovatif şirketler tüketici davranışlarına uygun hizmet sunma imkanı tanıyor.
Bankaların İnovasyonu Geleceklerini Belirliyor!
Fintek şirketleri, finansal hizmetlerin sunumunda geleneksel yöntemlerle teknolojiden faydalanarak rekabet etmeyi amaçlar. Bu konuda Citi’nin CEO’su Jane Fraser’ın belirttiği stratejide “az sayıda şube, kesintisiz dijital kapasite ve yüz milyonlarca yeni müşteriye erişim imkanı sunan partnerlerden oluşan bir networke” olarak belirtilmiştir.
Bankacılığın geleceğinde dijitalleşme olduğu kesin bir yargı olmasına rağmen bunu tek başına yürütemezler ve dijital bankacılık alanında finansal şirketler ile fintek şirketlerine bağımlı kalırlar. Bu nedenle bu alanlarda yapılan işbirliklerine oldukça sık rastlanılacaktır.
Bankaların asıl amacı dijitalleşen dünyada ayakta kalarak müşterilerine aktif hizmet vermektir. Bu amaçla teknoloji gelişmeleriyle ilerlemeyi hedeflene bankalarda sürekli olarak değişimlerle karşılaşılacaktır. Apple ve Amazon gibi şirketler de bu alanlara yönelim göstermektedir. Giderek zorunlu olacak dijitalleşme için fintek ve finans şirketleri başarı göstermelidirler.