Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde bankalara gönderdiği uyarı yazısında, ATM’lere 200 lira değerindeki banknotları koymamaları yönünde bir talep iletilmişti.
Merkez Bankası tarafından bankalara iletilen ATM’lere 200 liralık banknotları koymama talebinin altından, TCMB’nin gerçekleştirdiği 67 milyar lirayı aşkın banknot operasyonu çıktı. Merkez Bankası, 2020 yılının Temmuz ayından bugüne kadar geçen süre zarfında toplam 67 milyar 188 milyar değerindeki 747 milyon 553 bin adet banknotu piyasadan çekti. 200 liralık banknotların perde arkasından çıkan olayda, para azaltma operasyonu sırasında 33 milyar liralık kısım Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal döneminde gerçekleştirildi.
Banknot Operasyonunda Amaç Türk Lirasına Değer Kazandırmak
Merkez Bankası’nın uyguladığı bu yöntemin arkasında yatan en önemli sebeplerin başında ise, Türk Lirası’na değer kazandırma çabası yatıyor. TL’ye değer kazandırmanın yanı sıra enflasyonu düşürmek için de uğraş veren Merkez Bankası, bu kapsamda piyasada yer alan 5, 10 ve 20 liralık küçük kupürlü kağıt paraların azalmasına da neden oldu. Sıkı para politikası etkinliğini genişletmeyi planlayan TCMB, küçük kupürlü miktarlarda sorun yaşanmaması adına 200 liralık banknotları ATM’lere koymaması yönünde bankalara uyarıda bulundu.
100 Lira En Çok Çekilen Kağıt Para
7 aydan bu yana devam eden para azaltma operasyonu çerçevesinde, 402 milyon adet olarak çekilen 100 liralık banknotlar, listenin ilk sırasında yer aldı. Piyasada azalış yaşanan 5, 10 ve 20 lira ise toplamda 97 milyon adet geriye gitti. Naci Ağbal’ın görevde olduğu Kasım ayında piyasada 212 milyar 891 milyon para dolaşırken, Şubat ayında bu paranın değeri 180 milyar 38 milyon liraya kadar geriledi.