Ana SayfaBankacılıkDevlet Bankaları Hangileridir?

Devlet Bankaları Hangileridir?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye’de hizmet eden, kamu sermayesinden oluşan bankalar her zaman düşük oranlı faizlerle tüketicilerin uygun bir şekilde finansal ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamıştır. Vatandaşlar genelde kamu sermayesine bağlı mevduat bankalarını bilir, diğer yatırım bankalarından pek haberdar değillerdir. Yatırım bankaları, diğer bankalar gibi her yerde şube bulunduran bankalar değillerdir. Bu bankalar sermayelerini kamu kurum ve kuruluşları için gerçekleştirirler.

Devlet Bankalarının Listesi

Devlet Bankalarının Listesi
Devlet Bankalarının Listesi

Bu araştırma Türkiye’de hizmet eden devlet bankalarını merak eden vatandaşlar içindir. 2017 yılı için vatandaşlara hizmet veren 3 adet banka vardı. Fakat bunların içinde kamu kurum ve kuruluşlarına hizmet eden bankalarda dahil olduğunda toplam 6 adet banka, devlet bankaları olarak hizmet etmektedir.

Türkiye’nin en eski kamu bankası olan Ziraat Bankası, Osmanlı Devleti döneminde hizmete başlamış olan en eski bankadır. Ziraat Bankası yenilikçi bir banka olması dolayısı ile yeniliklerden her zaman haberdar olarak kendini geliştirmiş ve müşteri potansiyelini artırmayı başarmıştır. Daha önceki yıllarda katılım bankacılığı alanı için Ziraat Katılım bankasını hizmete sunmuştur. Bir diğer kamuya ait olan banka ise Halkbank ve Vakıfbank’tır.

Kamu bankalarının arasına önceki senelerde eklenen ve faaliyetlerine son verilen bir diğer banka ise Emlak Bank’tır. Emlak Bank 2019 yılında faaliyetlerine başlamış ve faizsiz katılım bankacılığı adına hizmet vermiştir.

Devlete ait bankaların tamamı ise şu şekildedir;

  • Ziraat Bankası,
  • Ziraat Katılım Bankası,
  • Vakıfbank,
  • Vakıf Katılım,
  • Halkbank,
  • Emlak Katılım Bankası.

Bunların yanı sıra 5 tane daha devlete ait banka bulunmaktadır. Bu bankalar bireysel müşteriler için değil, belediye ve kurumsal firmalara hizmet verir.

Kamu Katılım Bankaları

Kamu Katılım Bankaları
Kamu Katılım Bankaları

Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası olmak üzere 2 adet katılım bankası vardır. Bu bankaların kurulma amacı faizsiz finansman desteğidir.

Ziraat Katılım Bankası, 675 milyon sermayesi 2015 yılında faaliyete geçmiştir ve Türkiye’de 45 tane şubesi vardır.

Vakıf Katılım Bankası, 805 milyon sermayesi ile 2015 yılında kurulmuştur. Anonim şirkettir. Sermayesinin %99’luk kısmı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait iken kalan %1’lik kısım 3 farklı vakfa aittir.

Kamu Mevduat Bankaları

Kamu Mevduat Bankaları
Kamu Mevduat Bankaları

Vakıfbank, Halk Bankası ve Ziraat Bankası olarak 3 tanedir. Kamu mevduat bankası devlete ait banka demektir ve mevduat bankası özelliği ile hizmet eder. Tamamen devlete aitlerdir.

Halkbank

Halk bankası olarak bilinir ve 1933 yılı kuruluşudur. Kurulmasının amacı, ticaret, sanayi ve gelişim çerçevesinde ilerlemek ve halka destek vermektir. Hedeflerinden biri de özel bankaları, bankacılık alanında bilgilendirmektir. Türkiye’de aktif olarak hizmet sağlayan banka yurt dışında yaşamakta olan Türk vatandaşları içinde hizmet vermektedir. Halk Bankası günümüz şartlarında farklı kredi seçenekleri ile uygun faiz oranları sunmakta ve mevduat hesapları için yüksek faiz oranları vermektedir. E vadeli hesaplara yüksek getiriler sağlar. 989 tane şubesi bulunmaktadır.

Web sitesi: https://www.halkbank.com.tr/

Vakıfbank

1954 yılında Adnan Menderes tarafından kurulmuştur. Özel bankalara oranla kredi faiz oranları çok daha düşüktür. Mevduat faiz oranları da yüksektir. Vakıflar Bankası’nın Türkiye dışında Amerika, Almanya, Irak, Avusturya, Kıbrıs ve Bahreyn gibi 6 farklı ülkede şubeleri bulunmaktadır. 948 tane şubeye sahiptir.

Web sitesi: https://www.vakifbank.com.tr/

Ziraat Bankası

Türkiye genelinde en fazla işlem yapan devlet bankalarının başındadır. 1863’de Osmanlı Devleti Döneminde faaliyetlerine Başlamıştır. Türkiye’de kurulan ilk bankadır. İlk yıllarında ülke sandıkları için çalıştı. Cumhuriyetin ilanını takiben hizmetine devam etti. Türk toplumu için en çok güvenilen bankadır. Emeklilerin en çok tercih ettiği bankalar arasındadır. İşleyiş açısından özel bankalar ile çok farklıdır. En büyük farkı düşük oranlı faizleridir. Yurt dışında da çok fazla şubesi olan bankanın Türkiye’de 1741 tane şubesi yer almaktadır.

Web sitesi: https://www.ziraatbank.com.tr

Kalkınma ve Yatırım Bankaları

Kalkınma ve Yatırım Bankaları
Kalkınma ve Yatırım Bankaları

Kalkınma ve Yatırım Bankaları, bu bankalar şunlardır; İller Bankası, Türk Eximbank ve Türkiye Kalkınma Bankası. Bu bankaların görevi ise özel ve resmi kuruşların yapacağı yatırımlarda finansman desteği sağlamak. Diğer bankalar ile en temel farklarından biri mevduat fonu kabul etmemeleridir.

İller Bankası

İlbank, Mustafa Kemal Atatürk’ün yönergeleri ile 1933 yılında kuruldu. Yerel yönetimler için kredi desteği sağlar ve teknik danışmanlık hizmeti sunar. Adı İlbank A.Ş olarak geçen devlete ait bankalar arasındadır.

Türk Eximbank

Türk Eximbank, diğer adı ile Türkiye İhracat Kredi Bankasıdır. 1987 yılında ihracatı artırma amacı ile kurulan bir yatırım bankası. İhracat ve ithalat yapan girişimciler için destekler verir.

Türkiye Kalkınma Bankası

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Devlet Sanayi ve İşçi Yatırım bankası olarak bilinir. 1975 senesinde faaliyete geçen bu banka, kalkınma desteği amacı ile dış kurumlar ile anlaşmalar sağlar. Türkiye Katılım Bankası, sanayi, enerji, sağlık, eğitim ve turizm sektörlerinde faaliyette bulunan işletmeler için finansman desteğinde bulunur.

TMSF Bankaları

TMSF Bankaları, ülkemiz içinde faaliyetlerine devam eden, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bankaları tasarruf mevduatı sahiplerinin haklarını korumak amacı ile usulsüzlük yapan bankaları fona bağlar ve fona dahil bankalar kamuya bağlanarak devam ederler. TMSF ait bankalar Adabank ve Birleşik Fon Bankasıdır.

Birleşik Fon Bankası, TMSF bünyesi içinde bulunan bir banka, 1958 yılında kuruldur. Denetim, yönetim ve temettü dışında tüm ortaklık hakları TMSF bünyesine ait.

En İyi Devlet Bankası Hangisi

Özel bankalar ile benzer olarak devlet bankaları da kampanya yapar ve avantajlı hizmetler sunar. Bu gibi kampanyaların içinde düşük faiz oranlarına sahip çok seçenek vardır. Sizler için en iyi bankayı seçebilmek için, krediler, kampanyalar ve faiz oranlarını göz önüne almalısınız. Bu şekilde karar verebilmeniz daha kolay olur.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.