Özel güvenlik sertifikası son yıllarda en çok tercih edilen sertifika çeşitlerindendir. Peki silahlı veya silahsız özel güvenlik sertifikası nasıl alınır? Şartları ve eğitimi süreci nasıldır?
Nüfusun artışı ile birlikte güvenlik tedbirlerinin de sıkılaştırılması ihtiyacı doğmaktadır. Özel güvenlik görevlisi olan kişiler pek çok farklı alanda, kurum ve kuruluşlarını güvenliğini sağlamakla yükümlüdürler. Bir eğitim programının ardından silahlı özel güvenlik sertifikası veya silahsız özel güvenlik sertifikası şeklinde alınabilmektedir.
Silahlı-Silahsız Özel Güvenlik Sertifikası Nedir?
Silahlı veya silahsız özel güvenlik sertifikası, kolluk kuvvetlerinin güvenliği sağlamak için yetişemediği yerlerde, güvenliği sağlamak için alınan sertifikadır. Belirli şartların sağlanıyor olması durumunda, bu sertifikalara dair eğitimler alınarak ve gerekli sınavları geçerek sertifika sahibi olunabilmektedir.
Özel Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır?
Özel güvenlik olarak görev yapabilmek için kişilerin silahlı güvenlik sertifikası veya silahsız güvenlik sertifikası olması gerekmektedir. Bunun için de belirli şartların sağlanması gerekmektedir. Bu şartların sağlanmasının ardından kişiler sertifika eğitimlerine başvurabilmektedir. Başvurulan sertifika kursunun her aşamasını tamamlamak gerekmektedir. Bunun sonucunda yapılan sınavdan da başarı ile geçmek sertifikayı almaya hak kazandırmaktadır.
Sertifika alma sürecinde, adaylar EGM Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığı tarafından belirlenen tarihindeki yazılı sınavlara katılacaklar ve başarılı olmaları durumunda sertifikayı almaya hak kazanacaklardır. Kurs programlarında alınan eğitimler kapsamında sorulan 100 test sorusu cevaplanacaktır. Sınava katılan adayların, sınavda başarısız olmaları durumunda yeniden kursa katılma şartı olmadan, sınava 3 kere daha girme şansları bulunmaktadır.
Özel Güvenlik Sertifikası Ne Kadar Sürede Alınır?
Silahlı özel güvenlik sertifikası almak için bulunulan ildeki kurs programlarına kayıt yaptırmak gerekmektedir. Silahlı güvenlik sertifikası için kurs süresi 120 saat olarak belirlenmiştir. Silahsız özel güvenlik sertifikası için eğitim süresi bundan farklıdır. Silahsız güvenlik sertifikası için eğitim süresi ise 100 saat olarak belirlenmiştir.
Sertifika almak isteyen adaylar EGM Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığı tarafından belirlenen tarihlerdeki yazılı sınavlara katılacaklardır. Kurs programlarında alınan eğitimler kapsamında sorulan 100 soru cevaplanacaktır. Sınav test olarak gerçekleşmektedir. Kişilerin başarısız olmaları durumunda yeniden kursa katılmadan sınava 3 kere daha girme şansları bulunmaktadır.
Özel Güvenlik Sertifikası Ne İşe Yarar?
Özel güvenlik olarak görev yapılacak birçok farklı kurum bulunmaktadır. Bu pozisyon için bankaların istediği sertifikalar arasında sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca sigorta şirketleri, finansal hizmet sunan kurumlar, avmler, pek çok kamu kurum ve kuruluşu gibi yerlerde görev alan özel güvenlikler, bu sertifikayı almalılardır. Banka için alınması gereken sertifikalar içinde özel güvenlik pozisyonları için aranan bu sertifika, ayrıca banka eğitimleri ve sigortacılık eğitimi kapsamında da yer alabilmektedir.
Özel Güvenlik Sertifikası Neden Önemli?
Olası tehlikelerin önüne geçebilmek için her kurumda güvenliğin sağlanması oldukça önemlidir. Sertifika da bu noktada önem kazanmaktadır. Gerekli eğitimi alıp sertifika sınavından başarılı olan kişilerin aldığı bu sertifika ile birçok yerde güvenliğin sağlanması için görev alınabilmektedir.
Sertifikayı Almak için Hangi Belgeler Gerekli?
Silahlı özel güvenlik sertifikası ve silahsız özel güvenlik sertifikası için gerekli belgeler şu şekilde sıralanabilir;
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- E-Devlet üzerinden alınacak ikametgah bilgileri,
- Diploma fotokopisi,
- 4 adet vesikalık fotoğraf,
- Devlet hastanesinden alınmış sağlık raporu. Bu raporun özellikle devlet hastanesinden alınan heyet raporu olması gerekmektedir. Raporda silahlı özel güvenlik olabilir ibaresi olmalıdır. Aynı ibarenin silahsız özel güvenlik sertifikası için de olması gerekmektedir.
Ortaokul Mezunları Silahlı Özel Güvenlik Sertifikası Alabilir mi?
Silahlı güvenlik sertifikası alabilmek için en az lise mezunu olmak gerekmektedir. Ortaokul mezunları ancak silahsız güvenlik sertifikası alabilmektedir. Yani ortaokul mezunu bir kişi silahlı özel güvenlik sertifikası alamaz ve görev yapamaz.
İlkokul Mezunları Silahsız Özel Güvenlik Sertifikası Alabilir mi?
Silahsız özel güvenlik sertifikası almak isteyen adayların 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Mezuniyet şartı, en az ilköğretim veya ortaokul şeklinde belirlenmiştir.
Özel Güvenlik Sertifikasına Nasıl Başvuru Yapılır?
Eğitim programına katılmanın ardından sınavda başarılı olunması ile sertifika almaya hak kazanılmaktadır. Her aday bulunduğu ilde ilgili kurslara başvuruda bulunabilmektedir. Sertifika almaya hak kazanan kişiler, İl Emniyet Müdürlüğü Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne belgeleri ile eksiksiz bir şekilde giderek ve sertifikayı almak için başvuruda bulunabilmektedir. Özel güvenlik kimlik kartı ise valiliğe başvurarak alınabilmektedir.
Sertifikanın Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
Özel güvenlik sertifikaları, sınava girilip başarılı olunmasının ardından, kimlik kartının alındığı tarihten sonra 5 yıl için geçerli olmaktadır. Bu sürenin dolmasının ardından yenileme yapılması gerekmektedir. Bunun için de yenileme eğitimi alınmaktadır.
Sertifika Hangi Durumlarda İptal Olur?
- Terörle bağlantılı olan kişiler ile iletişim halinde olanların sertifikaları iptal olur.
- Görev esnasında ya da görev dışında kasıtlı olarak bir suçun işlenmesi ve ceza alınması sertifikanın iptaline sebep olmaktadır.
- Göreve başlamanın ardından fiziki ya da ruhsal bozuklukların yaşanması ve görevini yerine getirebilme yetilerini kaybetmek sertifikanın iptalini gerektirmektedir.
- Kimlik kartının süresinin dolması halinde yenileme eğitimine katılmayanların sertifikası iptal edilmektedir.
- Kişiler işledikleri suçlardan dolayı af yasasından yararlansa bile, görevi kötüye kullanmak, terör, taciz, rüşvet, devlet güvenliğini bozma gibi suçlardan yargılandılar ise sertifika iptal olmaktadır.
- Genel kolluk kuvvetlerine direnmek veya karşı gelmek sertifikanın iptalini gerektirir.
- Silahını görev dışında ve kanuna aykırı şekilde kullanan kişilerin sertifikaları iptal edilmektedir.
- Mesai saatleri ve görevi dışında üniforma ile toplantılara ve gösterilere katılmak sertifikanın iptal edilmesini gerektirir.
Bankada Çalışmak için Sertifika Zorunlu mu?
Bankaların istediği sertifikalar arasında bu sertifika sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Güvenlik pozisyonunda görev yapacak kişiler için bu sertifika zorunludur. Silahlı veya silahsız olması da şartlara göre değişmektedir.
Sertifikayı Alma Şartları Nelerdir?
Sertifikasının alınabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir;
- İlk şartı Türk vatandaşı olmaktadır. Bunun yanında oturum izni olanlar da sertifika almak için başvuruda bulunabilmektedir.
- Silahlı özel güvenlik sertifikası alabilmek için en az lise ve dengi okullardan mezuniyet gerekmektedir.
- Silahlı güvenlik sertifikası alabilmek için en az 21 yaş şartı bulunmaktadır.
- Vatandaşlık haklarından yararlanma hakkını yitirmemiş olmak gerekmektedir.
- Herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmak gerekmektedir.
- Akıl hastalığı veya ağır psikolojik rahatsızlığı olanlar, bedensel engeli olanlar veya yürümesinde aksaklık olanlar sertifika programlarına kabul edilemezler.
Sertifikasının Ücreti-Ücretleri
2020 yılı sertifika kurs ücretleri şu şekilde sıralanabilir;
- Silahlı özel güvenlik sertifikası kurs ücretleri, 900 ila 1200 TL arasında değişmektedir.
- Silahsız özel güvenlik sertifikası kurs ücretleri, 700 ila 1000 TL arasında değişmektedir.
- Sınav ve poligon ücretleri ise 90 TL olarak belirlenmiştir.