Ana SayfaKariyer9 Soruda CFE Sertifikası

9 Soruda CFE Sertifikası

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

CFE sertifikası diğer sertifikalar ile karşılaştırıldığında farklı bir alanda yetkinlik kanıtlamaktadır. Peki CFE sertifikası nedir? Ne işe yarar?

CFE Sertifikası Nedir?

CFE sertifikası genel tanıtımı ile hile inceleme uzmanlığıdır. Finansal tablo hileleri, rüşvet ve çeşitli usulsüzlükleri ele almaktadır. Sertifika, Amerika’da kurulmuş olan ACFE (Association of Certified Fraud Examiners) tarafından, kişilerin şartları sağlaması ve CFE sınavı ile başarılı olması sonucunda verilmektedir. ACFE ise Sertifikalı Hile (ya da Suistimal) İnceleme Uzmanları Kuruluşu olarak ifade edilebilir. Kurum birçok farklı yerde konferans ve eğitim programları hizmeti vermektedir. Ayrıca hile ile alakalı çeşitli raporlar düzenleyerek yayınlar yapmaktadır.

CFE Sertifikası Nasıl Alınır?

Gerekli şartların sağlanması neticesinde yapılan CFE sınavı ile alınmaktadır. Sınavdan başarılı olunması durumunda CFE sertifikası almaya hak kazanılmaktadır.

CFE Sertifikası Ne İşe Yarar?

Bu sertifika özellikle finansal alanda çalışmak isteyen kişiler için oldukça avantajlı bir sertifikadır. Bankaların istediği sertifikalar arasında çok sık yer almaktadır. Ayrıca banka eğitimleri ve sigortacılık eğitimi kapsamında da bahsi geçen CFE sertifikası, ilgili pozisyonlara girebilmekte doğru bir adım olacaktır. Banka için alınması gereken sertifikalar arasında yer alan bu sertifika, ilgili pozisyonlarda kişilerin rakiplerinin önüne geçmesi için oldukça avantaj sağlamaktadır.

CFE Sertifikasının Şartları Nelerdir?

CFE Sertifikasının Şartları Nelerdir?
CFE Sertifikasının Şartları Nelerdir?

CFE olabilmenin bazı şartları bulunmaktadır. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • ACFE kurumuna mutlaka üye olmak gerekmektedir. CFE olmadan da kuruma üye olunabilir ancak CFE sınavına girecek kişilerin öncesinde mutlaka üyelik işlemini gerçekleştirmiş olması gerekmektedir.
  • CFE olabilmek için lisans mezuniyeti şartı vardır. Lisans mezuniyeti mevcut değilse ve kişiler yine de CFE olmak istiyorlarsa, her bir yıllık eğitim dönemi için 2 senelik iş tecrübesi şartı aranmaktadır. Yani önlisans mezunu olan bir kişinin, geri kalan iki yıllık eğitim dönemi için toplam 4 yıl mesleki deneyim şartı aranmaktadır.
  • CFE olabilmek için finansal hile ve benzer konularda en az 2 yıllık mesleki deneyim aranmaktadır. Muhasebe, denetim, sosyoloji, hile inceleme, hukuk, kriminoloji gibi alanlar hile ile direkt olarak bağlantılı şekilde ele alınmaktadır.
  • Ayrıca bu şartların yanında ACFE kurumunun etik kurallarına ve tüzüğüne uyulacağına dair beyan esas alınmaktadır.

CFE Sertifikası Eğitimi

CFE sertifika sınavları, internet ortamında ve İngilizce olarak gerçekleştirilmektedir. Dört farklı kısımdan oluşan bu sınavın her bölümünde, farklı alanlardan 125 soru bulunmaktadır. Hileden korunma ve caydırıcılık, finansal işlemler ve entrikalar, inceleme ve soruşturma ve son olarak hukuk, bu dört bölüm olarak ifade edilebilir. Dolayısı ile her konu için ayrı ayrı çalışmak gerekmektedir.

Sınavlara girebilmek için ACFE’nin herhangi bir kursuna kayıt olma zorunluluğu söz konusu değildir. Ancak bir eğitim görmeden ve kaynak bulundurmadan çalışmak bu derecedeki sınavlar için yeterli olmamaktadır. Eğitimler kapsamında, sınav içeriğine uygun olarak hazırlanmış kitaplar edinmek ve eğitim programlarına kaydolmak başarı şansını arttıracaktır. Bununla alakalı CFE Exam Prep Course adında kapsamlı eğitim programları önerilmektedir. Ayrıca, Fraud Examiners Manuel de iyi bir kaynak olarak kullanılabilmektedir.

Sınav için herhangi bir zaman dilimi bulunmamakla birlikte, kişiler sınav hazırladıklarını tamamladıktan sonra sınav başvurusu yapabilmektedir. Bahsi geçen dört bölümdeki sınavları 30 gün içinde tamamlama zorunluluğu bulunmaktadır.

CFE Sertifikası Ücretleri

Eğitim setleri ve kitapların ücretleri değişiklik gösterebilmektedir. PDF formatındaki Fraud Examiners Manuel, 75 dolar civarındadır. Ayrıca CFE Exam Prep Course ise, kuruma üye olup olmamaya göre fiyat değişikliği sunmaktadır. Bu da üye olanlar için 795 dolar, olmayanlar için ise 850 dolar olarak belirlenmiştir.

Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Sigorta Şirketleri ve Bankalar için CFE Sertifikası Zorunlu mu?

Sigortacılık eğitimi ve banka eğitimleri kapsamında da çok sık karşılaşılan bu sertifikanın zorunluluğu, görev yapılacak pozisyona göre değişiklik göstermektedir. Özellikle bankaların istediği sertifikalar arasında yer alan bu sertifika, bu kurumlarda finansal hilelerin denetimi için gerekli görülmektedir. Yani yapılacak göreve göre sigorta şirketleri ve bankalar için sertifika zorunluluğu gerekmektedir.

CFE Sertifikası Zorunluluğu Olan İşler

Finansal hile, denetim ve diğer usulsüzlüklerin takibinde, banka için alınması gereken sertifikalar içinde CFE sertifikası zorunlu olabilmektedir. Sertifika, bu konudaki yetkinliğinizi kanıtlar nitelikte olduğu için bahsi geçen konular ile alakalı işlerde zorunlu tutulmaktadır.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.