Banka eğitimleri ve sigortacılık eğitimi kapsamında çok sık karşımıza çıkan bir diğer sertifika CFA sertifikasıdır. Peki CFA nedir, ne işe yarar, bu sertifika nasıl alınır?
CFA Sertifikası Nedir?
İngilizcesi, Chartered Financial Analyst olan sertifika, kişilerin finansal ve sigortacılık alanında yetkinliğini kanıtlayan bir sertifikadır. Bu sertifika, yatırım yönetimi alanında uluslararası bir firma olan CFA Enstitüsü tarafından yayınlanmaktadır. CFA sertifikası bir diploma niteliği taşımaktadır.
CFA Sertifikası Ne İşe Yarar?
CFA sertifika programı, özellikle bankacılık, sigortacılık ve finans alanında görev yapmak isteyen kişiler için oldukça etkili bir sertifikadır. Bu sertifika çalışılan bu iş alanlarında kişinin uzman olduğunu ve bilgi yetkinliğini kanıtlamaktadır. Dolayısı ile banka eğitimleri ve sigortacılık eğitimi kapsamında değerlendirilen sertifikalardan biridir.
Bunun yanında CFA sertifikası, bu alanda çalışma yapmayacak olsalar bile kişilere finansal yönetim alanında yetkinlik kazandırmaktadır. Oldukça avantajlı ve prestijli bir sertifika olan bu sertifika ile finansman alanında yeterli bilgiye sahip olduğunuzu kanıtlama imkanı sunarsınız. Özellikle finans şirketlerinde veya iyi fonlarda bir işe başvururken oldukça avantaj sağlayarak, kişileri rakiplerinin önüne geçirmektedir.
CFA Sertifikası Nasıl Alınır?
CFA sertifika programı kapsamında üç seviyeden oluşan yazılı bir sınav söz konusudur. Sınavlar yalnızca İngilizce olarak yapılır. Farklı seviyelerden oluşan bu sınavların her seviyesi yılda 1 kez olmak üzere, dünyanın her yerinde aynı anda gerçekleştirilir. Bu durumda sertifikasının alınma süreci 3 yıl sürmektedir. Ayrıca CFA diplomasının bilgiyi doğruladığını ve finansal alandaki eğitimin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Bunun için mutlaka finans alanında deneyime ihtiyaç bulunmaktadır
CFA diplomasını almak için gerçekleştirilen üç ayrı kademe sınavda, farklı konulardaki sorular bulunmaktadır.
- Birinci seviyede, ekonomi ve işletme temelleri, finansal tabloların analizi, portföy yönetimi gibi çeşitli temel konular yer almaktadır.
- İkinci seviyede, öz sermaye, sabit gelir, finansal yatırımlar gibi konular yer almaktadır.
- Üçüncü seviyede ise finansal yönetim, portföy yönetimi, çeşitli piyasa araçlarının değerlendirilmesi ve analizi gibi konular bulunmaktadır.
CFA Sertifikasının Şartları Nelerdir?
CFA şartları değerlendirildiğinde, diploma niteliğindeki bu sertifikayı almak için özel bir ön koşul bulunmamaktadır. Bunun için finansal bir bilgiye gerek vardır. Ayrıca iyi bir İngilizce bilgisi de sayılabilir. Sınavlar İngilizce olarak yapıldığı için bu anlamda iyi bir dil bilgisine sahip olmak kişilerin sınav esnasında zorlanmalarının önüne geçecektir ve zaman kaybını ortadan kaldıracaktır.
CFA şartları için değerlendirilen temel şartlara bakılacak olursa;
- Lisans mezunu olmak veya son lisans derecesinde son sınıfta olmak gerekmektedir.
- 4 yıllı bir iş deneyimi istenmektedir. Bu deneyimin finans alanında olma zorunluluğu bulunmamaktadır.
CFA Sertifikasının Fiyatları
CFA sertifika fiyatları bulunulan yıla göre ve çeşitli ekonomik düzenlemelere göre farklılık göstermektedir. Üç sınavdan da başarılı olarak geçildiği varsayıldığında, 2020 yılı için toplam fiyatın 2,550 dolar olduğu görülmektedir. Sınavların fiyatları kendi içinde farklılık göstermektedir ve herhangi birinden başarısız olmak, sınava yeniden girmek anlamına geleceği için dolayısı ile fiyat artacaktır.
Online Başvuru Yapmak Mümkün mü?
CFA sınavı için online başvuru yapmak mümkündür. Ayrıca sınava hazırlık esnasında yine online ortamdaki kaynaklardan yararlanılabilmektedir.
CFA Sertifikası Veren Kurumlar
CFA Enstitü tarafından verilmektedir ve bu diploma niteliğindeki sertifika orjinaldir. Bunun yanında birçok eğitim platformu bu anlamda eğitim vererek sertifika vermektedir. Ancak bu sertifikalar enstitü tarafından verilen diploma niteliğinde değildir.
Sigorta Şirketleri ve Bankalar için CFA Sertifikası Zorunlu mu?
Bankaların istediği sertifikalar arasında sık sık karşılaşılan bir sertifikadır. Ayrıca sigorta şirketlerinde ve diğer finansal şirketlerde de bu sertifikaya ihtiyaç olabilmektedir. Banka için alınması gereken sertifikalar arasında yer alsa da, belirli pozisyonlarda çalışılması durumunda bu sertifika zorunlu tutulabilmektedir.
CFA Sertifikası Zorunluluğu Olan İşler
CFA sertifikası, özellikle finansal alanda hizmet veren şirketlerde ve bu alanda görev yapılacak pozisyonlar için bankaların istediği sertifikalar arasında yer almaktadır. Banka için alınması gereken sertifikalar arasında yer almasının yanı sıra finansal yönetim ve portföy yönetimi gibi konular için de zorunlu tutulmaktadır.
Ben CFA nerede nasıl ne kadar param olması gerekiyor