Ana SayfaEkonomiYer Altı Ekonomisi Nedir? Yer Altı Ekonomisi Nasıl Takip Edilir?

Yer Altı Ekonomisi Nedir? Yer Altı Ekonomisi Nasıl Takip Edilir?

Yer Altı Ekonomisi Nedir? Yer Altı Ekonomisi Nasıl Takip Edilir? Yer altı Ekonomisi Kaça Ayrılır? Suç Ekonomisi Nedir? Detaylar İçin...

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Yeraltı ekonomisi; suç ekonomisi, mafya ekonomisi ve kara para ekonomisi diye adlandırılmaktadır. Bu tanımlara göre yeraltı ekonomisi toplum tarafından kötü ve ahlaki olmayan faaliyetleri ifade etmektedir.

Yer altı Ekonomisi Nedir?

Yeraltı ekonomisi, kayıt dışı ekonominin suç ya da kara para sektörünü teşkil etmektedir. Yeraltı ekonomisi uyuşturucu ticareti, dolandırıcılık, kalpazanlık, gümrük kaçakçılığı, silah kaçakçılığı, organ ve insan ticareti, tek ve senet tahsili gibi yapılması yasalarca suç teşkil eden eylemlerden oluşmaktadır.

Yer altı Ekonomisi Kaça Ayrılır?

M. Bagachwa’mn (1995) düşüncesine göre yeraltı (underground) ekonomisi üçe ayrılmaktadır. İlki; yasal formlara uymayan gayri resmi (enformel) sektördür. Bir sonraki; paralel ekonomidir. Sonuncusu ise, kara ekonomidir. Bagachwa’ ya göre yasadışı sektör, çok küçük boyutlu üretim yapıları ve mal ve hizmet üretimini içermektedir. Bu ekonomik faaliyetler kentsel ve kırsal kesimde çalışan işçiler veya bağımsız, şahsı adına çalışan küçük ölçekli girişimcilerin yoğunlaştığı faaliyetler türündendir. Paralel ekonomilerde ise üretilen mal ve hizmetler oluşumu sebebiyle legaldir. Fakat bu piyasada, üretim ve ticaret faaliyetleri illegal olarak yapılmaktadır. Esas gaye, vergi ödemekten kaçınmak veya vergiden kısmen kaçırmaktır. Kara ekonomilerde ise, mevzu bahis olan mal ve hizmetlerin üretimi ve dağıtımı devlet tarafından kesin olarak yasaklanmıştır. Tersi durumda, cezai işlem söz konusudur.

Bagachwa’ ya göre üç unsur bir araya gelerek genel bir yeraltı ekonomisi olarak bilinen sözcüğü oluşturur.

Suç Ekonomisi Nedir?

Kayıt dışı ekonominin bir başka alt başlığı ise, yasalara uygun olmayan mal ve hizmet üretimi neticesinde oluşan kayıt dışı ekonomi, yani suç ekonomisidir. Suç ekonomisinde önemli olan husus, faaliyetin yasaların çizdiği çerçeve dahilinde olmaması değil, bilhassa o işin yasaklanmasıdır.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.