Türkiye’de sektörlerin yeni tip covid-19 salgınından minimum zararla çıkmaları ve piyasaların canlı kalması adına pek çok karar alındı, bu kararlardan bankacılık sektörü de önemli ölçüde etkilendi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından alınan kararlar çerçevesinde, bankacılık sektörünün pandemi döneminde etkilenme oranını azaltmak adına bazı kararlar alındı. Bu kapsamda Aktif Rasyo uygulaması kaldırıldı, aynı zamanda faizler de döviz kurunu dengelemek adına arttırıldı. Fakat bu durum, kredi hacminin de önemli ölçüde gerilemesine neden oldu. Başta kamu bankaları olmak üzere Haziran ayından bu yana kredi teşvik kampanyaları ve para politikaları, kredi hacmini genişletmişti. Fakat son kararlar, bankaların kredi politikalarını değiştirmesine neden oldu.
1 Haftada 3 Milyar Lira
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, geçtiğimiz haftayı içeren haftalık veri paylaşımında TL kredi hacminin 2 trilyon 336 milyar lira olarak açıklamıştı. 4 Aralık için geçerli olan bu rakam, kurumun 27 Kasım tarihli verilerine göre gerileme yaşandığını gösterdi. 27 Aralık verilerinde, TL kredi hacmi 3 milyar daha fazla olarak açıklanmıştı.
Tüketici Kredileri Durgun
Kasım ayında tüketici kredileri de yatay bir seyir halinde izlenim yarattı. Fakat 4 Aralık tarihli verilerde, önceki haftaya göre 142 milyon lira gerileme yaşandı. Bu gerileme ile tüketici kredileri 674,8 milyar liraya indi. Taksitli ticari kredilerinin toplam tutarı ise 312 milyar lira azaldı ve 598,3 milyar liraya düştü.