Merkez Bankası (MB), 133 milyar dolarlık rezerv kaybının yerine konabilmesi için en az 5 yıl gerektiğini açıkladı. Dövizdeki yükselişi durdurmak adına harcandığı öne sürülen rezervlerle ilgili tartışmalar devam ediyor. Yeni ekonomik yönetimin önününde duran en büyük sorunlarından birisi Merkez Bankası’nın döviz yükümlülükleri ve swap ile alınan ödünçler düşüldüğünde eksi 48 milyar dolar rezerve gerilemesi olarak görülüyor. Yerli ve yabancı kurumlar Merkez Bankası’nın rezervlerinin dış borç ve cari açığı fonlayacak kapasitesinin kalmaması yönünde uyarıyor.
Rezerv Kaybına Uzman Yorumları Geldi
Ekonomistler, 2019 başından 2020 ekim sonuna kadar geçen 22 aylık dönemde kuru düşük tutmak için harcandığı tahmin edilen rezerv miktarının 133.2 milyar dolar olarak hesapladı. Bu harcamalara rağmen kur oranlarında herhangi bir düşüş yaşanmadığı gibi faizlerin yükselmesiyle birlikte kaybedilen rezervler tartışma konusu haline geldi. 2001 krizinin ardından eksiye düşen ancak ilerleyen 10 yılda yüksek faiz politikası ve küresel para bolluğunun getirisi olarak hızlıca biriken rezervlerdeki bu talihsiz kaybın yerine konmasının zor olacağı ve uzun zaman alacağı düşünülüyor.
Uluslararası finans uzmanı Dr. Murat Kubilay’ın yorumuna göre radikal değişimler yaşanmadığı sürece rezervlerde toparlanma yaşanması pek mümkün değil. Murat Kubilay, bu radikal değişimlerin yüksek faiz verilirken aynı zamanda yeni bir büyüme planının yapılıp buna dış yatırımcıların ikna edilerek üretim devrimi yapılması ve kur seviyesinden bağımsız sürekli cari fazla vermek olduğunu açıkladı. Ancak böyle olursa heba edilen 10 yıllık rezervlerin en az 5 yılda yeniden toparlanabileceğini açıkladı.