2020 yılının ilk 9 ayında döviz mevduatlarının yüzde 10 artması ile, toplam mevduatın yüzde 54’üne ulaşıldı.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankacılık sektöründe kullanılabilir likiditelerin piyasa için daha hassas döviz türünden kısa vadeli olan borçları karşılamak adına yeterli olduğunu, fakat bankaların likiditelerinin bankaları Merkez Bankası’na bağımlı hale getirdiğini vurguladı.
Fitch, sunduğu rapor ile ‘Türk Bankalarının Dış Borcu ve Yabancı Para Likiditeleri 2020 3’ncü Çeyrek Sonu’ verilerini paylaşırken, bankalar ile Merkez Bankası arasındaki ilişkiye vurgu yaptı.
Dış Borçlar İncelendi
Türk bankaları ile ilgili sunduğu raporda geçtiğimiz yılın 3’ncü çeyreği ile 2020 yılının aynı dönemini karşılaştıran Fitch, 2020 yılındaki kısa vadeli dış borçların geçtiğimiz seneye göre 82 milyon dolardan 84 milyon dolara yükseldiğini belirtti. Toplam dış borçların ise 2020’nin ilk ayında 8 milyar dolar azaldığını, 135 milyar dolara gerilediği görüldü.
Kullanıcıların döviz mevduatlarının yüzde 54’e ulaştığını belirten Fitch, bu rakamın toplam mevduat içindeki pay olduğunu da vurgularken, son 9 ayda döviz mevduatlarının yüzde 10 arttığını ve 242 milyar dolara yükseldiğini belirtti.
Kullanılabilir Likidite Kısa Süreli Kapanma için Yeterli
Türk bankacılık sektörünün 2020 yılının 3’ncü çeyreğinde kullanılabilir döviz likiditesinin 82 milyar dolar olduğunu belirten raporda, kısa süreli bir kapanma için yeterlilik sağladığı vurgulanırken, döviz mevduatlarındaki ılımlı çıkış için de pozitif sinyaller verildi.