Toplumun her kesiminden bireyler zaman zaman kredi çekmek durumunda kalabiliyor. Ev, taşıt, ihtiyaç kredileri de en çok kullanılan krediler arasında. Bu kredileri alıp alamayacağınız veya ne kadar kredi alabileceğiniz ise bazı şartlara bağlıdır.
Bunlar borcunuzu ödeme gücünüz, ödeme zamanınız ve geliriniz gibi kriterlere göre belirlenmektedir. Tüm bankaların ortak olarak kullandığı kredi notu sisteminde kişinin borcuna ne kadar sadık olduğu ve borcunu zamanında ödeyip ödeyemediği analiz edilmektedir.
Böylece bankalar herkese kredi vermemekte veya bazı kişilere yüksek kredi verebilmektedir. Bir anlamda kredi notu, kişinin banka gözündeki değeridir.
Kredi Notu Nedir?
Bireysel kredi notu sistemi 0 ve 1900 arasında değişmektedir. 0-700 arası çok riskli, 700-1099 arası orta riskli, 1100-1499 arası az riskli, 1500-1699 arası iyi ve 1700-1900 arası ise çok iyi olarak tanımlanmaktadır.
Bu değerler bankaların müşterilerine atadığı risk puanlarıdır ve bu puanlamalara göre bankalar kredi notu vermektedir. Kredi notu 1700 ve üzeri olan bir kişi bireysel kredi başvurusunda bulunduğunda kredi notu 1300 olan birine göre daha yüksek miktarda kredi notu kullanabilecektir.
Puanın yüksek olması kişi için önemli bir avantaj haline gelmektedir. Kredi notu değişkendir ve sabit değildir bu nedenle notu düşük olan kişilerin bu puanlarını yükseltmeleri için yapabilecekleri bazı uygulamalar da mevcuttur.
Kredi Notu Yükseltme
Öncelikle borcun zamanında ödenmesi kredi notunu doğrudan etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Kredi kartı kullanıyorsanız veya daha önceden kredi çekip ödemeleri geciktirdiyseniz bu kredi notunuzun düşmesine sebep olacaktır. Bu nedenle öncelikle borcunuzu zamanında ödemelisiniz.
Zamanla kredi notunuz yükselecektir. Ayrıca küçük meblağlar da olsa vadeli hesap açmanız da kredi notunuzun yükselmesine sebep olacaktır. 500 TL de olsa vadeli hesaba yatırmanız kredi notunuzun zamanla yükselmesine ve 3-6 ay içinde artışa sebep olacaktır.