Türkiye’de 2020 yılında en fazla krediyi salgına rağmen üretimin devam ettiği sanayi sektörü kullandı.
Koronavirüs pandemisinden en fazla etkilenen sektörlerin başında sanayi sektörü yer aldı. Ekonominin can damarı olan sanayi sektöründe üretim sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği dönemler haricinde durmadan devam etti. Böylece arzın talebi karşılanmasına olanak sağlandı.
Tüm dünyada özelikle mart, nisan ve mayıs aylarında ilan edilen karantina önlemleri ve sıkı yönetimler ticaretin durmasına sebep oldu. Hükümetler bu dönemde çalışamayan vatandaşlarının ekonomik olarak zorluk çekmesini önlemek amacıyla destek paketleri ve programları başlattı. Bu paket ve programlardan vatandaşların yanı sıra işletme sahipleri de yararlandı ve salgın döneminde ayakta kalmayı başardı. Ayrıca bu dönemde bankalar düşük faiz oranları ve uzun vade seçenekleri içeren kredilerini kullanıma sundu.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hem vatandaşlara hem de işletmelere pandemi döneminde gerekli yardımlar yapıldı. Salgından dolayı işini kaybeden ve maddi geliri olmadığı için zorluk çekenlere yardım eli uzatıldı.
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun (BDDK) yayınladığı verilere göre 2020 yılının sekiz aylık sürecinde kullanılan kredi miktarı 2 trilyon 618 milyar lirayı geride bıraktık. Bu miktara konut, otomobil ve kredi kartı aracılığula kullanılan krediler dahil edildi.
Tekstil Sektörü En Fazla Kredi Kullanan Sektör Oldu
İmalat sanayi içinde en fazla kredi kullanan tekstil sektörü oldu. Sektörün bankalardaki toplam kredi miktarının 123,9 milyar lira olduğu açıklandı. Yine 2020 yılının sekiz aylık sürecinde kredi bakiyesi 35,6 milyar lira artan tekstil sektörü bu alanda da zirvede yer aldı.