Mevduat faizlerinden alınan stopaj oranlarının düşürülmesinin ardından dikkatler mevduat piyasasındaki hareketliliğe yönetildi.
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile, 6 aya kadar olan (6 ay dahil) vadeli hesaplardaki stopaj oranı yüzde 15’ten yüzde 5’e, 1 yıla kadar olan (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 12’den yüzde 3’e, 1 yıldan uzun vadesi bulunan hesaplarda ise stopaj oranı yüzde 0’a indirilmişti.
Bu düzenleme ile TL’nin cazibesinin arttırılması ve yatırımcıların TL’den daha çok kar elde etmesi hedeflenmişti. Dövize olan ilginin de azaltılması amaçlardan bir tanesiydi. Yapılan değişiklikle mevduatlarını TL cinsinden değerlendiren bireylerin kazançlarında hatırı sayılır bir yükselme olduğu görüldü. Lakin bankaların üst düzey yöneticilerinin verdiği bilgilere göre bankaların yapmış oldukları faiz güncellemelerinden dolayı stopajda yapılan bu indirimin müşterilere tam olarak yansımadığı belirtildi. Bazı bankaların mevduat faizlerini 0.25-0.30 puan arasında düşürmesinden dolayı, müşterilerin vergi indiriminden elde edeceği kazancın bir miktarı kendilerine kalmış oldu.
Mevduat Faizi 0.25 Puan Düşürüldü
Örnekle anlatacak olursak, dünkü karardan önce tasarruflarını yüzde 12 ile aylık mevduat hesabına yatıran bir kişi ay sonunda yüzde 15 stopaj vergisinin kesilmesinin ardından yüzde 10,20 net faiz geliri elde etmekteydi. Stopaj vergisinin aylık bazda yüzde 5’e düşürülmesinden sonra kişinin net faiz geliri yüzde 11,40’a yükseldi. Lakin bazı bankaların mevduat hesaplardaki faiz oranlarını yüzde 0,25-0.30 arasında düşürmesinden dolayı kişilerin elde edecekleri kazancın bir bölümü bankalara kalmış oldu.