Bireylerin günümüzde bölümlerini okuduğu ve talep ettiği iş kollarından biri de bankacılık olarak biliniyor. Belirli aralıklarla, ihtiyaca göre ve çeşitli pozisyonlarda iş ilanları da açan bankalar, doğru personeli seçmek adına çeşitli kriterler belirliyor.
Bankalar KPSS ile mi Alım Yapıyor?
Birçok kişinin aklında da, bankaların alım sürecinde hangi şartları ortaya koyduğu, hangi kriterleri eşik olarak belirlediği sorunsalı bulunuyor. Bankalar, her ne kadar çok ciddi bir yükün bindiği kurumlar olsa da çeşitli mevkilerde kriterleri belli olan kurumlardır. Her iki senede bir Kamu Personeli Seçme Sınavı’na giren bireylerin bazıları, bankaya giriş için KPSS’yi yeterli görse de durum aslında böyle değildir. Bankalar, işe alım sürecinde sadece KPSS’de belirli bir puanı geçme şartı da koymuş olabilir. Bunun yanında, KPSS ile birlikte aranan nitelikler de banka iş ilanları başlıklarında görülebilir.
Bankalar Hangi Şartlarda Alım Yapıyor?
Bankalar, KPSS şartı koysun veya koymasın alım yapacağı birimde çalışacak personellerde çeşitli yeterlilikler arar. Bu yeterlilikler, alım yapılacak birime göre elbette ki değişkenlik gösterebilir. Fakat banka sınavları öncesinde başvuru yapacak bireylerde öncelikli olarak eğitim faktörü önemlidir. Çünkü banka alımlarında eğitim seviyesi olarak en az lise veya dengi bir okul şartı bulunmaktadır. Üst birimlerdeki alımlarda, bu seviye üniversite, yüksek lisans veya doktora seviyesine kadar çıkabilmektedir. Aynı zamanda erkek personel alımlarında askerlik ile ilişiğinin bulunmaması, genellikle karşımıza çıkan bir şart olarak bilinmektedir.
Alımlarda KPSS şartı aranabilse de, sadece bu sınav ile banka bünyesinde görev almak son derece düşük bir ihtimaldir. KPSS puanınız iki yıl boyunca geçerliliğini koruyacağı için, sınav sonrası yerleşememe durumunda bu iki yıl içerisinde KPSS şartı koşan bankalara başvuru yapabilirsiniz. Bununla birlikte KPSS’ye girmemiş olsanız dahi banka alımlarında pozisyon ve mevkiye göre sınav şartı koşulmamaktadır. Bu şartlar altında da iş başvurusu yapabilirsiniz.