5 Haziran 2018 tarihinde halk arasında emlakçı yasası olarak bilinen ve konuşulan “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik” toplamda yirmi dört maddeden oluşup Taşınmaz ticareti ile ilgili birçok konuya açıklık getirmeye çalışmıştır.
Hangi Durumlarda Komisyon Sözleşmesi İmzalanmalıdır?
Emlak alımında alıcı tarafları her geçen gün daha fazla bir emlakçı ile çalışmayı uygun görmektedir. Bunun sebepleri arasında günümüzde zaman oldukça değerlidir. Aradığınız özelliklerdeki bir emlak almak için sürekli olarak gezmeniz birçok görüşme yapmanız gerekmektedir. Bu da ciddi bir zaman demektir.
Ancak doğru bir emlak danışmanı ile çalıştığınız zaman ne istediğinizi doğru bir şekilde analiz eden bir danışman size istediğiniz özelliklere uyan süzülmüş bir liste ile önünüze gelecektir. Alım satım süreçlerinde de alıcıya da satıcıya da tapunun son dakikasına kadar eşlik ederek tüm işlemlerin gayet güvenli bir şekilde devam etmesini sağlayacaktır.
Emlakçı İşe Almak Nasıl Olur?
Tüm bu durumlar emlak sahibi içinde geçerlidir. Bir emlak sahibi satış pazarlama işlerini yönetmesi için bir emlak danışmanı işe alabilir. Bir emlak danışmanı satış ve pazarlama için yapılaması gerekenleri en iyi şekilde yapacaktır. Tüm yapılacaklar ilgili yönetmelikte ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Bunun dışında tecrübeli bir emlak danışmanı bir emlak pazarlaması için yapılması gerekenleri sırası ile yapmaktadır.
Emlakçı Komisyon Oranları Nedir?
Tüm bu işlemlerin gerçekleşebilmesi için öncelikle bir emlak danışmanı ile bir emlakçı komisyon sözleşmesi imzalamanız gerekmektedir. Yani bir emlakçıyı işe almalısınız. Peki emlakçı komisyon sözleşmesi nedir? Yukarıda anlattığımız hizmetlerin sağlanacağı konusunda Emlak danışmanı ile sizin aranızdaki bir akittir.
Burada ne kadar süre ile nasıl bir hizmet verileceği konusunda birtakım açıklamalar bulunmaktadır. Bu hizmetin karşılığında da ne kadarlık bir ücret alınacağı belirtilmektedir.
Hemen aklınıza gelen soru emlakçı komisyon oranları gelmektedir. Bu konu “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik” içerisinde belirtilmiştir. Bu oranlar alıcı ve satıcı için %2 olarak belirlenmiştir. Bir emlak danışmanı Bir satıştan toplamda %4 + KDV’den fazla hizmet bedeli alamaz.
Komisyon Nasıl Hesaplanır? Emlak Konut Kredisi almak mantıklı mı?
Peki bu emlakçı komisyonu hesaplama 2020 yılı için bir örnek yapalım. Bir evin satışı için alıcı ve satıcı 300.000.- TL üzerinden anlaşmış olsunlar. Bu durumda 300.000.- TL’nin %2 si yani 6.000 TL + KDV alıcıdan, 6.000 TL + KDV de satıcıdan hizmet bedeli almaya hak kazanır.
Yukarıda anlatmış olduğumuz örnek emlakçı komisyonu hesaplama yönteminde tamamının alıcıdan veya satıcıdan alınması gibi bir durum söz konusu değildir. Tarafları farklı emlak danışmanları temsil edebilir. Bu durumda her iki emlak danışmanı kendi taraflarından %2+KDV hizmet bedeli alırlar.
2020 yılında konut ve normal kredilerin faizleri düşmüş olsa da biraz daha beklemekte fayda var.
Kiralamada Komisyon Nedir?
Bu durum kiralama işleminde biraz daha farklıdır. Kiralama işleminde kiralayan taraf emlak danışmanına bir yıllık kira bedelinin ‘si +KDV kadar hizmet bedeli almaya hak kazanırlar.
Bu hizmet bedellerinin hak kazanılması için de verilen bir takım hizmetler bulunmaktadır. Ne tarz hizmetlerin verileceği de gene “”Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik” ile belirlenmiştir. Burada bir emlak danışmanının yapması gereken tüm hizmetler belirlidir. Alıcı veya satıcı tarafın bu hizmetleri doğru bir şekilde alamaması durumunda imza altına alınmış olan sözleşmeyi tek taraflı olarak iptal edebilir.
İşte bu durum zaman zaman farklı bir şekilde yorumlanmakta ve alıcı veya satıcı hizmet bedeli ödememek için farklı yollara başvurmaktadır. İşte bu şekilde emlakçının aradan çıkarılması durumunda doğru düzenlenmiş bir sözleşme yargı önünde emlak danışmanını haklı duruma getirmektedir. Tüm bu durumlar karşılıklı güven ilişkisi ile yürütülmesi gerekmektedir. Bir kişinin bir konut alması özel bir durumdur. Bir emlak danışmanı işte bu özel durumu yönetmektedir. Ancak zaman zaman istenmeyen durumlar ile karşı karşıya kalınabilir.
Komisyon Ödemeleri Nasıl Yapılır?
Peki, hizmet sonunda emlakçıya komisyon tutarını ödemediğiniz durumda ne olur? Bu konu tabiiki alıcının veya satıcı tarafın etiği ile ilgili bir konu olmakla beraber bu durumda emlak danışmanı konuyu yargıya götürmeye hak kazanır. Normal şartlarda işlem tamamlandığı zaman hemen hizmet bedeli ödenir.
Bir emlak danışmanı da haksız kazanç peşinde olabilir. Örneğin konut gösterilmesinden dolayı emlakçı bedel talep edemez etmemelidir. Bir emlak danışmanı ile yapmış olduğunuz sözleşme süresi içerisinde sözleşmede belirtilen şartlarda işlem gerçekleşir ise sözleşmedeki ödeme maddesi geçerli olacaktır. Bir emlak danışmanı satış için yapması gereken bütün hizmetleri ücretsiz olarak yapacaktır. Gene tüm bu konular “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik” içerisinde detaylı olarak anlatılmaktadır.
Kaynak: kredibir.com