Görüşme sürecinin bir noktasında, potansiyel işverenler size onlarla neden çalışmak istediğinizi sorabilir. Bu soru, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç şekilde ifade edilebilir:
- “Neden burada çalışmak istiyorsun?”
- “Neden bizimle çalışmak istiyorsun?”
- “Bu şirkette bir işe başvurmak istemeni sağlayan şey neydi?”
Görüşmeci bu soruyu nasıl ifade ettiğinden bağımsız olarak, şirketin ve rolün size neden ilgi ve heyecanla hitap ettiğini tartışmak için hazır olmanız çok önemlidir. Bu soruya verilecek en iyi yanıtlar şirketin kültürüne, misyonuna ve vizyonuna atıfta bulunurken, bunların kişisel becerilerinize ve kariyer hedeflerinize nasıl uyum sağladığını da gösterecektir. Cevabınızın olumlu bir izlenim bıraktığından emin olmanın en iyi yolu bol miktarda araştırma yapmak ve konuşma metinlerinizi önceden hazırlamaktır.
Neden Burada Çalışmak İstiyorsun?
Yanıtınızı “Neden burada çalışmak istiyorsun?” Sorusuyla ilgili ortak soruya hazırlamak için aşağıdaki adımları göz önünde bulundurabilirsiniz.
1. Şirketin Web Sitesini Araştırın
İşverenlerin ve işe alım yöneticilerinin bu soruyu sormasının nedenlerinden biri, şirketi ne kadar araştırdığınızı belirlemektir. İlgilenen ve heyecanlı bir aday sadece şirketi tanımakla kalmaz, aynı zamanda şirketin geçmişini, tarihini ve misyonunu da araştırmalıdır.
Öncelikle şirket web sitesini, özellikle de şirket kültürüyle ilgili bilgileri paylaşan “Hakkımızda” bölümünü ve “Kariyer” sayfalarını inceleyerek başlayın. Ürünleri veya hizmetleri, müşterileri ve şirketin aldığı önemli başarıları veya ödülleri tanıyın. Şirketin bir blogu varsa, birkaç makaleyi okumak için zaman ayırın ve marka sesini, konu başlıklarını ve ortak temaları not edin.
2. Şirketin Sosyal Medya Hesaplarını İnceleyin
Şirketin sosyal medya hesaplarında neler yayınladığına, özellikle ilgili sektör haberleri ve müşteri yorumları ve geri bildirimlerine dikkat edin. Fotoğrafları görmek, avantajlar hakkında bilgi edinmek ve mevcut ve önceki işverenlerin rolleri hakkında bilgi edinin. İlgi çekici, heyecan verici veya kendi kariyer hedeflerinizle alakalı bir bilgi parçasına rastladığınızda, bir not alın ve cevabınızda bunları tekrar düşünün.
3. İş Tanımını İnceleyin
Şirket hakkında bilgili olmanın yanı sıra görüşmeci, görüştüğünüz pozisyon ve içerdiği tüm görevleri anladığınızdan emin olmak istemektedir. Başvuru yapmadan önce muhtemelen iş ilanını gözden geçirmiş olsanız da, açıklamaya geri dönmek için zaman ayırın.
4. İşle İlgili En Sevdiğiniz Şeylerin Bir Listesini Yapın
Kariyer hedeflerinizin bir listesini yapın. Listeleri karşılaştırın ve iş başvurusu yaptığınız pozisyonun hedeflerinize ulaşmanıza nasıl yardımcı olacağını araştırın. Görüşmeciye cevap verirken, iş ilanında listelenen ve kariyer hedeflerinize uygun olan şeylerden bahsedin ve en iyi becerilerinizi kullanacak görevleri vurgulayın.
5. Temel Değerlerinizi Belirleyin
Şirket hedefleriyle benzerlikler bulmak için kariyer hedeflerinize ve temel değerlerinize odaklanmak, işverenlerin işe neden uygun olduğunuzu anlamalarına yardımcı olabilir. Temel değerlerinizin ne olduğundan emin değilseniz, kendinize aşağıdaki soruları sormayı deneyin:
- Ne tür bir şirket kültüründe çalışmak istiyorsunuz?
- Güçlü ve sağlıklı ilişkiler kurmanın hangi niteliklere sahipsin?
- Rol modellerinizde en çok hangi özelliklere hayransınız?
- Seni ne motive eder?
- Kendinizde profesyonel ve kişisel olarak hangi nitelikleri geliştirmek istiyorsunuz?
- Gelecekteki hedeflerinize ulaşmak için hangi nitelikler gerekecektir?
“Neden Burada Çalışmak İstiyorsun?” İçin Örnek Cevaplar
Örnek 1: “Beş yıldan fazla bir süredir seyahat sektöründe çalışıyorum. Müşteri hizmetlerindeki deneyimimi genişlettim ve bu uzmanlığı çalışanlarına adanmış ve sürekli olarak şehrin çalışmak için en iyi şirketle uygulamaya hazırım. İnsanlarla çalışmayı seviyorum ve bu rolün tüm dünyadaki müşterilerle konuşmak için iki dilli becerilerimi kullanmama izin vermesinden özellikle heyecan duyuyorum. Nihai hedefim, müşteri hizmetlerinde liderlik konumuna yükselmek ve deneyimlerimi geliştirme ve becerilerimi geliştirme fırsatına sahip olmamın, bu hedefe ulaşmamı sağlamaya yardımcı olacağını biliyorum.”
Örnek 2: “Şirketiniz onlarca yıldır ortalıkta olsa da, insanlara rahat ve unutulmaz bir seyahat deneyimi sunmak için görevinizden asla vazgeçmediniz. Şirketiniz her zaman ileriye dönük olmuştur ve müşteri deneyimini iyileştirmek için teknoloji kullanmıştır. Uygulamanız en iyi seyahat uygulamalarından biri olarak derecelendirildi ve her yıl sektördeki en prestijli ödüllerden bazılarını kazandınız. Yeni bir pozisyon aramaya başladığımda, dürüstlük ve inovasyona kendini adamış şirketleri kasten aradım ve şirketiniz listenin başında yer alıyor.”
“Neden burada çalışmak istiyorsun?” bir mülakattaki en önemli sorulardan biridir. Cevabınız işveren veya işe alım yöneticisinin ilginizi ölçmesine yardımcı olur, size şirket ve pozison hakkında bilgili olduğunuzu kanıtlama şansı verir.