Bir mülakatta ne giyeceğine karar vermek hazırlık sürecinin en stresli parçasıdır. Başarılı iş görüşmeleri hem soruları ne kadar iyi cevapladığınıza hem de kendinizi nasıl sunduğunuza bağlıdır. Bu nedenle doğru seçimlerle bir araya getirilmiş görünüm, işe alım yöneticisini mükemmel bir seçim olduğuna ikna etmeye yardımcı olur.
Aşağıda, bir mülakat için neleri giymekten kaçınmanız, neleri giymeniz gerektiğine dair dair ipuçları bulacaksınız.
Şirketin Kıyafet Kurallarını Araştırın
Mülakat kıyafeti seçmeden önce, işyerlerinin ne kadar resmi olduğunu belirlemek için şirketi araştırın. Şirketin web sitesini ve sosyal medya sayfalarını kontrol ettiniz ancak kıyafetiniz hala belirleyemiyorsanız, şirketin İK departmanını aramayı deneyebilirsiniz. Yaklaşan bir mülakatınızın olduğunu ve uygun kıyafet kurallarını bilmek istediğinizi sorabilirsiniz.
Hem iş yerinde bulunacağınız pozisyonu hem de sektör hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Örneğin, finans veya hukukta kurumsal bir pozisyon için mülakattaysanız resmi iş kıyafetleri giyin. Erkekler için bu, takım elbise ve kravat anlamına gelir. Kadınlar için ise özel bir elbise, pantolon gömlek veya etek takımı anlamına gelir. Bununla birlikte, daha az resmi pozisyonlar ve işyerleri için, iş dünyası gündelikleri neredeyse her zaman en iyi seçenektir.
Gündelik Kıyafetler Nelerdir?
Bunun net bir tanımı olmasa da, iş dünyası genel olarak aşırı resmi olmadan profesyonel giyinme gerektirir. Kot pantolon ve tişörtten bir adım yukarı, ama resmi iş kıyafetlerinden bir adım geri.
Kadınlar Çalışma Hayatında ve Mülakatta Nasıl Giyinmeli?
Rahat ve Profesyonel Üstler
Rahat, profesyonel ve çok açık olmayan bir üst giyebilirsiniz. Bir hırka ile kombinlenmiş düğmeli gömlek, rahat bir ceket ile basit bir bluz, lacivert bir blazer veya örgü kazak giyebilirsiniz. Nötr renkler ve basit desenler seçin. Hımbıl veya büyük boy kazaklardan, dar giysilerden, bol yakalardan ve kolayca kırışan kumaştan kaçının. Ayrıca hırka ve basit kemerle kombinlenmiş gündelik bir elbise giymek de harika bir seçenektir.
Elbise, Pantolon veya Etek
Ütülenmiş siyah veya lacivert pantolon ya da kalem etekle (diz boyu veya daha uzun) harika bir seçim olur. Düğmeli bir gömlek giyiyorsanız, hoş görünüm için pantolonunuza veya eteğinize gömleğinizi sokabilirsiniz. Profesyonel göründükleri sürece haki veya pamuklu pantolon giymek de kabul edilebilir.
Rahat ve Burnu Açık Ayakkabı
Ayakkabılarınızın sürtünmediğinden, çizilmediğinden veya kirli olmadığından emin olun. Kayışlı sandaletlerden, parmak arası terliklerden, yüksek stilettolardan, spor ayakkabılardan veya parlak renkli ayakkabılardan kaçının.
Basit Aksesuarlar
Takı seçimlerinizi basit ve profesyonel tutun. Büyük veya dikkat dağıtıcı bilezikler, kolyeler ve küpelerden kaçının. Bunun yerine, basit halka küpeleri, narin bir kolye ve iki basit bilezik takın. Tırnaklarınız kesilmemiş ve klasik, soft bir renkte olduğundan emin olun.
Erkekler İş Hayatında ve Mülakatta Nasıl Giyinmeli?
Uzun Kollu Yakalı Gömlekler
Uzun kollu ve yakalı açık renkli, düğmeli bir gömlek giyin ve pantolonunuza düzgün bir şekilde yerleştirildiğinden emin olun. Basit bir desen veya düz renkli kravat takabilirsiniz, ancak bu tamamen isteğe bağlıdır. Zorunlu olmasa da, daha fazla bir araya getirilmiş kıyafet için gri, siyah veya lacivert bir blazer veya hafif spor ceket giymeyi düşünebilirsiniz. Rahat bir şirkette mülakat yapsanız bile polo gömlek giymekten kaçının.
Pantolon
Keskin şekilde basılmış pamuklu pantolon mülakatlar için mükemmel seçeneklerdir. Gri, siyah, kahverengi ve lacivert gibi nötr renklere sadık kalın, çünkü bunlar birçok gömlek rengiyle harika kombinlenir. Bazı işyerlerinde koyu renkli kot pantolon giymek kabul edilebilir. Kotların bu ofiste uygun olup olmadığından emin değilseniz, kendinizi riske atmayın.
Kombinli Çorap ve Koyu Renk Ayakkabı
Koyu renkli, temiz deri ayakkabıları seçebilirsiniz. Kahverengi veya siyah mokasen, bağcıklı ayakkabılar giyebilirsiniz. Pantolonunuzun rengine uygun orta uzunlukta çoraplar giydiğinizden emin olun. Atletik çoraplardan kaçının.
Basit Vurgular
Metal veya deri bantlı klasik bir kol saati takmayı seçebilirsiniz. Daima ayakkabı renginize uygun bir deri kemer giyin. Görünümü tamamlamak için bir blazer cebine basit bir cep mendili ekleyebilirsiniz.
Son Adım: Prova Yapın
Her şeyin düzgün bir şekilde, temiz ve profesyonel görünmesini sağlamak için mülakattan birkaç gün önce tüm kıyafetinizi deneyin. Nasıl oturduğunu ve hissettiğini görmek için mülakat provası yapın. Mülakattan önceki gece, kırışıklık, leke, delik veya evcil hayvan kılı için son bir kez kontrol edin.
Mülakatta Neler Giymemeli?
Son olarak, işyerinin ne kadar resmi olup olmadığına bakılmaksızın mülakatta ne giymemeniz gerektiğini gözden geçirelim. Bir iş görüşmesinde amacınız iyi bir ilk izlenim bırakmak olduğunu unutmamalısınız. En iyi şekilde göründüğünüzden emin olmak için aşağıdakilerden kaçının;
- Parmak arası terlik ve diğer açık sandaletler
- Atletik ayakkabılar
- Atlet veya ince askılı gömlekler
- Şort
- Giysilerinizden yapışan iç çamaşırları
- Çok kısa etekler veya elbiseler
- Çok düşük yakalı veya karnınızı açığa çıkaran gömlekler
- Parfüm veya kolonya