Motivasyon Nedir, Ne Değildir?
Günlük yaşam içerisinde sık bir şekilde kullanılan motivasyon sözcüğü özellikle iş dünyasında kendine yer bulabilmiş durumda. Bireyleri bir projeye ya da bir hedefe kanalize etmek amacıyla gerçekleştirilen motive etme eyleminin bir sonucu olarak türetilmiş durumda.
Motivasyon yalnızca iş çevrelerinde kullanılan ve var olan bir durum değil. Hayatımızın her anında herhangi bir duruma motive oluruz. Bu durum motivasyonun bizlerde her an farklı farklı şekillerde var olduğunu gösteriyor. Motivasyon sayesinde insanlar yeni durumlara daha kolay bir şekilde adapte oluyor. Herhangi bir kaza ya da doğal afet sonucunda bireyin yeni ortama daha sağlıklı bir şekilde uyum sağlayabilmesi için adaptasyon süreci içerisinde belirli bir motivasyon mevcuttur. Bu motivasyon olumlu anlarda da ön plana çıkabilir. Motivasyonun ortaya çıkmasından sonra birey yeni duruma daha rahat bir şekilde kanalize olabilir.
Motivasyon insan zihninin geçişkenliğini arttırabilecek bir yapıdadır. Örnek olarak aylık 3 bin tl ciro yapan küçük bir işletme düşünelim. Bu işletme bir sonraki ay 6 bin tl hedefliyor. İşletme sahibinin ciroyu 2 katına çıkarmasının altında daha fazla para kazanma motivasyonu yatıyor. Bu motivasyon sayesinde işletme sahibi zihnini tamamen bu duruma odaklayarak hedefini daha rahat bir şekilde gerçekleştiriyor. Zihnin 2 ayrı duruma daha rahat adapte olabilmesini sağlayan motivasyon hem olumlu hem de olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu durum bireyin kendi psikolojisini nasıl düzenlediği ile alakalı bir durumdur.
Motivasyonun Başarıdaki Yeri
İç motivasyonu incelediğimizde tamamı ile kaynağının kendinizin olduğu motivasyon türüdür. Sizin beklentilerinizi, gereksinimlerinizi, inançlarınızı ve bir davranışı gerçekleştirme nedeninizi, hedeflerinizi veya amaçlarınızı ve isteklerinizi ifade etmektedir. İki motivasyon içinde en önemli ve en etkili olanı iç motivasyon türüdür. İç motivasyon genel olarak “siz” olarak ifade edilebilir. Siz isterseniz yaparsınız.
Öğrenmede de bu durum çok etkili eğer kişi bir şeyi öğrenmeyi kendi içinden gelerek isterse o konuda öğrenme düzeyi büyük ölçüde artacaktır ve öğrenme süreci kolaylaşarak hızlanacaktır. Eğer kendi istediğiniz ile bir şeyi öğrenmek ister iseniz bunu başaramasanız bile başarmak için büyük çaba gösterecek ve yılmayacaksınız. Bu durumda sizi neticede başarıya ulaştıracaktır. Birçok insan hayatta sadece yaşar ve ölür. Arkasından adından söz ettirecek hiçbir eser veya başarı bırakmaz. Bu tarz insanların başarıya veya adından söz etmelerine ihtiyaçları yoktur. Bu kişiler sadece kendileri zora düşünce harekete geçmektedirler. Fakat hayatta belirli bir amacı ve hedefi olan insanlar ise mutlaka bir şeyleri başarmak için düşünür kafa patlatır.
Bu motivasyon türünde kişi sadece bir ödüle veya beklentiye kavuşmak için davranışı gerçekleştirdiği için bu motivasyon türünün başarı üzerindeki etkisi çok düşüktür. Her gün kendini geliştirmek ve başarıya ulaşmak için gerekli olan adımları tek tek uygular. Doğru olanı da budur. Birde dış motivasyon vardır. Motivasyon türlerinin ikincisi. Dış motivasyon, kendi isteği ile değil başkalarının isteği üzerine veya başkalarından bir beklenti içinde yapılan davranışların temelini oluşturmaktadır.