Öz disiplin hislerinize yönelik değil düşüncelerinize yönelik hareket etmek ile ilgilidir. Çoğunlukla memnuniyetten ve anın heyecanından feragat etmek ile ilgilidir.
Öz Disiplin Oluşturmak İçin Yapmanız Gerekenler
Disiplin özgürlüktür. Bu söyleme karşı çıkıyor olabilirsiniz. Merak etmeyin, yalnız değilsiniz. Birçok insan disiplini kirli bir kelime olarak görür ve özgürlüğün olmaması ile eşit anlamda değerlendirmektedir. Gerçekte ise tam tersi doğrudur. Disiplinsiz kişiler ruh halleri, arzular ve tutkular ile yönlendirilmektedir. Disiplinsizlik özgürlüğü kısıtlayan bir durumdur.
Öz disiplin sizi şunlara bir takım olgulara yönlendirir.
- İlk anın heyecanı unutulup gittikten sonra bir fikir veya proje üzerinde çalışmak.
- Koltukta uzanmış televizyon izlemek size yalan gibi geldiğinde spor yapmaya gitmek.
- Çalışmak için erken kalkmak.
- Uyguladığınız diyeti bozmak için hayır demek.
- Gelen e-postaları günün belirli dönemlerinde birkaç kez kontrol etmek.
Öz disiplin birçok insanın zayıf noktasıdır, birçok kişi bunu kazanmak için yapabildiği bazı becerilerden feragat etmek durumundadır. Ancak sonuç olarak kendisini geliştirir. Spor yapmak için erken kalkmak ve bugün hazırlamak istediğiniz yazıları hazırlamak gibi alışkanlıklar oluşturur. Herkes sıcacık yatağında yatıp gün boyu uyumayı ister ancak öz disipline sahip kişilerde amaçlara yönelik hissiyatlar buna engel olur.
Öz disiplin konusunda sıkıntı yaşıyorsanız üzülmeyin. Bu kendiliğinden geliştirilebilir bir olgudur. Örneğin erken kalkamayan biriyseniz belirli bir süre kendinizi erken kalkmaya alıştırmak için denemeler yapar ve kendinizi geliştirirsiniz. Sonucunda erken kalkmaya alışırsınız.
1. Kendini Tanıma
Disiplin o an nasıl hissediyorsanız o şekilde değil en iyi olduğunu düşündüğünüz şekilde davranmaktır. Disiplinin ilk özelliği kendini tanımaktır. Amaçlarınızı ve değerlerinizi en iyi yansıtan davranışın ne olduğuna karar vermelisiniz. Bu karar aşaması iç gözlem ve öz analiz gerektirmektedir. Yazılı anlatım ile en etkili bir biçimde gerçekleştirilebilir. Amaçlarınızı, hayallerinizi ve tutkularınızı yazmak için kendinize zaman ayırın. Daha sonra kişisel anlamda misyonunuzu yazın. Böylece kendinizi daha iyi tanıyacak bir durumda olursunuz, değerinizi ve ne olduğunuzu anlarsınız.
2. Bilinçli Farkındalık
Öz disiplin bilinçli farkındalık ile alakalı bir durumdur. Ne yaptığınızı ve ne yapmadığınızı bilmelisiniz. Bunu düşünmelisiniz. Eğer davranışlarınızın disiplinsiz olduğunun farkında değilseniz bilinçli bir biçimde hareket edemezsiniz.
Öz disiplininizi oluşturmaya başladığınız zaman kendinizi disiplinsiz bir biçimde hareket ederken bulabilirsiniz. Yapmanız gerekenleri yapmıyor olabilirsiniz. Öz disiplini oluşturmak zaman ister ve burada kilit nokta disiplinsiz davranışların farkında olmaktır. Zamanla bu farkındalık çok daha önceden kendini göstermeye başlayacaktır. Bu sayede amaçlarınız ve değerleriniz ile daha uyumlu kararlar alabilme fırsatını elde edersiniz.
3. Öz Disipline Bağlı Kalın
Amaçlarınızı ve değerlerinizi yazmak yeterli değildir. Bunlara bağlı kalmalısınız. Sabahleyin saatin alarmı çaldığı zaman onu kapatıp 5 dakika daha fazla uyumaya çalışmamalı, hemen kalkmalısınız. Bir projeye başladığınız zaman hissettiğiniz heyecan ortadan kaybolsa bile projeyi bitirmeniz gerektiğini bilmelisiniz.
Bağlılık ile bir takım sorunlarınız varsa nasıl biri olmak istiyorsanız o yönde kararlar alın ve bunları takip edin. Bir şeyi yapmanız gerekiyordur ve bunu nasıl yapacağınızı bilmeniz gerekiyordur. Bunları sistematik bir şekilde takip etmelisiniz.
4. Cesaret
Öz disiplin çoğunlukla zor bir uğraştır. Bu herkes tarafından kabul edilen bir durumdur. Ruh hali, arzular ve tutkular karşı konulması zor olan güçlerdir. Öz disiplin cesaret ile ilgili bir durumdur. Gerçekte sizin için zor olan bir şeyin kolay olmadığını düşünüp onu bu şekilde etiketlemeyin. Bunun yerine bu zorluklarla mücadelede edebilecek cesareti gösterin. Küçük zaferler kazanmaya başladığınız zaman kendinize olan güveniniz artmaya başlayacak ve cesaret öz disiplini doğal olarak destekleyecektir.
5. Kendi Koçunuz Olun
Kendiniz ile konuşmak zararlıdır ancak onu kontrol edebiliyorsanız oldukça yararlıdır. Denendiğinizi anladığınız zaman kendiniz ile konuşmalı, kendinizi cesaretlendirmeli ve kendinize güvence vermelisiniz. Kendiniz ile konuşmak amaçlarınızı size hatırlatabilir, cesaretli olmanızı sağlayabilir, bağlılığınızı destekleyebilir ve yapmanız gerekenler konusunda sizi bilinçli tutar.