Halkla İlişkiler Uzmanı Kimdir?
Bazen “iletişim uzmanı”, “basın uzmanı” ya da “PR uzmanı” denen halkla ilişkiler uzmanları, nerede ve kimin için çalıştıklarına bağlı olarak çeşitli görevler üstlenirler. Ancak her şeyden evvel bir halkla ilişkiler uzmanının en önemli görevi, çalıştığı kişi ya da firma için toplum nezdinde pozitif bir imaj oluşturmak ve toplumu mevcut amaçlar ve politikalardan haberdar etmektir. Halkla ilişkiler uzmanları stratejisini belirlerken; hedef kitlesinin ihtiyaçlarını, davranış biçimlerini ve düşüncelerini göz önünde bulundurmak durumundadır.
Halkla İlişkiler Uzmanı Ne İş Yapar?
Çoğu şirket bir halkla ilişkiler departmanına ya da halkla ilişkilerden sorumlu bir görevliye sahiptir. Bazı şirketler profesyonel halkla ilişkiler şirketlerinden yardım alırlar. İşletmeler ve sektör, halkla ilişkiler uzmanlarını, toplumu ürünlerinden ve hizmetlerinden haberdar etmek için kullanırlar. Bu pozisyondaki kişilere kurumsal halkla ilişkiler uzmanları denir.
Devlet, okul, hastane ve ulusal sağlık ve sosyal refah grupları halkla ilişkiler uzmanlarından toplumu faaliyetlerinden, hizmetlerinden ve başarılarından haberdar etmek ve bağış toplamak için yararlanır. Bu pozisyondaki kişilere halkı bilgilendirme uzmanları ya da kar amacı gütmeyen halkla ilişkiler uzmanları denir. Devlet organları, kar amacı gütmeyen kurumlar ve hizmet grupları normalde reklam yapmadıkları için halkla ilişkiler çalışmaları, yaptıkları işi halka duyurabilmenin tek yoludur. Ayrıca internet teknolojisinin gelişmesi ile birlikte devlet kurumları da toplumla olan iletişimini daha iyi sürdürebilmek için her sene birçok halkla ilişkiler uzmanını istihdam etmektedir.
Halkla İlişkiler Uzmanının Görevleri Nelerdir?
Halkla ilişkiler uzmanları;
- Konuşma görevlerini,
- Basın konferanslarını,
- Toplantıları ve kongreleri,
- Filmleri ya da videoları ve bağış toplama kampanyalarını düzenleyebilir ve idare edebilirler.
Halkla ilişkiler çalışanları çoğunlukla bu etkinliklerin;
- Basın bildirileri,
- Dergi makaleleri,
- Yazılı metinleri,
- Bilgi formları,
- Broşürleri ve haber bültenleri gibi materyallerini hazırlamak zorundadırlar.
Ayrıca, mülakatları idare etmeleri ve sık sık telefon görüşmeleri yapmaları gerekebilir. Halkla ilişkiler uzmanları; grafik sanatçıları, tasarımcılar, matbaacılar ve diğer görsel tasarım uzmanları ile yakın çalışmalar içerisinde olurlar. Büyük bir halkla ilişkiler kadrosunda yer alan her bir halkla ilişkiler uzmanının görev alanı doğrudan uzmanlık gerektiren bir alan ile ilgili olabilir. Daha küçük şirketlerde ya da kuruluşlarda ise bir çalışan işin bütün alanları içerisinde bulunabilir.
Halkla ilişkiler uzmanları kuruluşlar için olumlu bir toplum imajı oluşturmaya yardımcı olurlar. Bazen bir reklam kampanyası dikkat çekici bir slogana sahip olduğu için herkes tarafından bilinir hale gelir. Örneğin; ABD’de süt tüketimini arttırmak ve insanlara süt içmenin yararlarını anlatmak üzere hazırlanan “got milk?(sütünüzü içtiniz mi?)” kampanyası o kadar bilinir hale gelmiştir ki, diğer şirketler tarafından taklitleri yapılmıştır. Halkla ilişkiler uzmanları toplumu bir müşterinin toplum nezdinde prestijini arttırmak için müşterinin ürünleri, başarıları ve amaçları hakkında bilgilendirme yolları tasarlar. Bunu yapabilmek için şirket hakkında bazı bilgiler edinir ve rekabet ortamında nasıl karşılaştırılmalar yapılabileceği hakkında sorular sorar. Halkla ilişkiler uzmanları ayrıca kamuoyunun müşteri ile ilgili mevcut düşüncelerini araştırır.
Bu bilgileri aldıktan sonra halkla ilişkiler uzmanları müşterilerinin hedeflerine ulaşmalarının en iyi yolunu bulmak için bir plan oluştururlar. Yaygın olarak belirlenen hedef, toplum ile bir ilişki kurmaktır. Halkla ilişkiler uzmanları şirket ya da bireylerin halk ile bir araya gelebileceği etkinlikler düzenlerler. Örneğin; bağış toplama etkinlikleri, konuşmalar, ticari fuarlar.
Genellikle kendileri de her şeyin yolunda gidip gitmediğini öğrenmek için etkinliklere katılırlar. Halkla ilişkiler uzmanları, herhangi bir etkinlikten önce şirket görevlilerine halkın karmaşık konular hakkındaki sorularına nasıl cevap vermeleri gerektiği ile ilgili önerilerde bulunurlar. Ayrıca halkla ilişkiler uzmanları şirketi, devlet ve iş toplantıları ve sosyal toplantılarda temsil edebilirler. Etkinlikte işverenlerinin yapacakları konuşmaların metinlerini yazabilirler ya da sunum konuşmalarını kendileri yapabilirler.
Halkla ilişkiler uzmanları zamanlarının çoğunu yazı yazmaya harcarlar. Şirket içi ve şirket dışı haber bültenleri hazırlarlar. Örneğin; hastanede çalışan bir halkla ilişkiler uzmanı, hastanenin hastalara sunmuş olduğu yenilikler ile ilgili sürekli olarak basın bülteni hazırlar. Ayrıca hissedarları ve toplumu şirketin sağlığı hakkında bilgilendirmek için yıllık raporlar hazırlayıp düzeltebilirler. Yaklaşan bir etkinlik ya da önemli sosyal bir konu hakkında basına bilgi veren makaleler, fotoğraflar ya da kasetleri hazırlamak da halkla ilişkiler uzmanlarının görevleri içinde yer alır. Bütün bunlar için halkla ilişkiler uzmanları, grafiker, tasarımcı, animatör, matbaacı gibi farklı uzmanlar ile çalışırlar. Halkla ilişkiler uzmanları çoğu zaman küçük bir bütçe ile büyük işler yaparlar.
İnternet ve sosyal medya becerileri, halkla ilişkiler uzmanları için daha gerekli beceriler haline gelmiştir. Birçok halkla ilişkiler uzmanı, müşteriler hakkında bloglar, hayran sayfaları, video kanalları, profiller oluşturmakta ve yönetmektedir. Ek olarak, internette müşteriler hakkında neler yazıldığının takibini yapmak da halkla ilişkilerin gittikçe yaygın hale gelen bir parçasıdır. Ayrıca halkla ilişkiler uzmanları, radyo, televizyon, internet ya da basın aracılığıyla tanıtım kampanyaları yürütmek için bir reklam şirketi ile çalışabilirler. Halkla ilişkiler uzmanları, reklamın şirketin amaçlarını karşıladığından emin olmak için reklam şirketleri ile yürütülen süreçlerin tümüne vakıf olurlar.
Devlet kurumlarındaki halkla ilişkiler uzmanlarına; basın sekreterleri, bilgilendirme görevlileri, halkla ilişkiler uzmanları ya da iletişim uzmanları denir. Bu halkla ilişkiler çalışanları, halkı devlet kurumları ve yetkililerinin faaliyetleri hakkında sürekli olarak bilgilendirirler. Örneğin; başbakanın basın sekreteri hemen hemen her gün basın ile karşılaşmakta ve başbakanın bulunduğu faaliyetlerin bir özetini vermektedir.
Şirketler ve devlet kurumları kadar kişilerinde halkla ilişkiler uzmanlarına ihtiyaçları vardır. Hemen hemen her sanatçı, sporcu, politikacı ya da kamuoyuna mal olmuş kişi halkla ilişkiler uzmanlarından danışmanlık hizmeti satın alır. Burada halkla ilişkiler uzmanlarının görevi, çalıştıkları kişinin toplum nezdindeki imajını yükseltmektir. Bu; bazen bir politikacının konuşmalarını hazırlamak, bazen yeni çıkmış bir albümün halkla ilişkiler çalışmalarını yürütmek, bazen de bir sporcunun imaj danışmanlığını yapmak olabilir.