Günümüzde banka için alınması gereken sertifikalar arasında yer alan CISA sertifikasyonu, çeşitli organizasyonların Bilgi Teknolojileri ve İş sistemleri ile alakalı kontrol, denetim, değerlendirme gibi bölümlerinde faaliyet gösteren uzmanların uzmanlıklarını ortaya koyan Dünya çapında bir standart, bir belge olarak ifade edilmektedir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Bilgi Teknolojileri bölümünde çalışanları kontrol edebilmek adına CISA sertifikasını zorunlu kılmıştır. Bu nedenle de bankaların istediği sertifikalar arasında ilk sırada yer almaktadır.
1. CISA Sertifikası Nedir?
CISA sertifikası, açılımı Certified Information Systems Auditor olurken, özellikle bankacılık sektöründe çalışan bir bireyin Bilgi Teknolojileri ve İş Sistemleri alanında denetlenebilmesi, kontrol edilebilmesi ve değerlendirilebilmesi gibi konularda Dünya çapında başarılı olduğunu gösteren bir belge olarak ifade edilmektedir. Tam anlamıyla Türkçesi Bilgi Sistemleri Denetçisi olan CISA, ISACA tarafından düzenlenen sınavlar neticesinde alınabilmektedir.
2. CISA Sertifikası Nasıl Alınır?
CISA sertifikası, ancak ISACA İstanbul Chapter tarafından düzenlenen CISA eğitimi ve sınavlarına katılıp başarılı olunarak alınabilmektedir. Bankaların istediği sertifikalar arasında yer alan CISA sertifikası için, ISACA’nın resmi internet sitesini takip etmek ve gerek eğitimler gerekse sınavlar hakkında bilgi edinerek başvuruda bulunmak gereklidir.
CISA sertifikasını almak üzere başvuruda bulunan adaylar, belirli CISA eğitimi alarak sınava hazırlanmakta, sınav içerikleri hakkında bilgi edinmekte ve sınavdan geçerli bir puan alınması gerekmektedir. Fakat bu sertifikaya sahip olabilmek için sınav sonucu da yeterli değildir. Aynı zamanda;
- Çalışma süresi,
- Meslek etik kurallarına uyum sağlama,
- Devamlı mesleki eğitim kurallarına uyum ve bilgi sistemleri denetim standartlarına uygun çalışmalar yürütmek de bu sertifikaya sahip olabilmek için önemlidir.
3. CISA Eğitimi Nereden Alınır?
Banka eğitimleri olarak da ifade edilebilen CISA eğitimi, bu alanda yetkili kuruluş olan ISACA İstanbul Chapter tarafından belirlenen tarihlerde İstanbul’da alınmaktadır. CISA eğitimi alabilmek için ISACA’nın resmi internet sitesi üzerinden Eğitim Takvimini incelemek ve en yakın eğitim tarihlerini takip etmek gereklidir.
Adaylar kendisine uygun bir eğitim tarihini belirlediğinde, gerekli CISA sertifika ücretini yatırarak eğitimlere katılabilmektedir.
4. CISA Sertifikası Ne İşe Yarar?
Bankalar için alınması gereken sertifikalardan biri olan CISA sertifikası, BDDK’nın Bilgi Teknolojileri alanında denetim yapabilmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda bu alanda faaliyet gösteren kişinin yetkinlik ve uzmanlığını da ortaya koymaktadır.
5. CISA Sertifikasını Kimler Almalıdır?
CISA sertifikası, Bilgi Sistemleri Denetçisi olarak görev yapacak olan herkesin alması zorunlu olan bir sertifikadır. Dolayısıyla bu unvan ile görev yapacak herkes tarafından alınması gereklidir.
6. CISA Sertifikası Şartları Nelerdir?
CISA Sertifikası alabilmek için sunulan şartlar;
- Banka eğitimleri sigortacılık eğitimi ve CISA sınavında başarılı olmak,
- Bilgi Sistemleri Denetçiliği tecrübesine sahip olmak,
- Meslek etik kurallarına bağlı olmak,
- Devamlı olarak mesleki eğitim politikasına sahip olmak,
- Bilgi sistemleri denetim standartlarına uymaktır.
7. CISA Sertifika Ücreti Ne Kadar?
CISA eğitimi, kimi insanlar tarafından aynı zamanda banka ya da sigortacılık eğitimi olarak da ifade edilebilirken, bu sertifikaya sahip olabilmek için adayların ödemesi gereken belli bir ücret bulunmaktadır. Genellikle ISACA üyesi olanlar indirimli fiyatlardan faydalanabilirken, ISACA üyesi olmayanlar ise standart bir ücret ödemektedir.
CISA sertifika ücreti hakkında ortalama bir fiyat belirtmek gerekirse;
- 24 Haziran’da gerçekleştirilecek olan eğitim ve sınavlar için ISACA üyesi olanların 3 bin 450 TL + KDV,
- ISACA üyesi olmayanların ise 3 bin 950 TL + KDV ödemesi gereklidir.
8. CISA Sınav Konuları İçeriğinde Neler Bulunuyor?
CISA Sertifikada hazırlık süreci ve eğitim dili Türkçe olarak verilmektedir. Sınav dili ise İngilizcedir. CISA sınav konu içeriklerine bakılacak olursa;
- Bilgi Sistemleri Denetim Süreci,
- Bilgi Teknolojileri Yönetimi,
- Sistem ve Altyapı Yaşam Döngüsü,
- Bilgi Teknolojileri Hizmet Sunumu ve Destek,
- İş Varlıklarının Korunması,
- İş Sürekliliği ve Felaket Kurtarma gibi konulardır.
CISA Sertifika sınavında toplamda 200 soru bulunurken, toplamda 4 saatlik süre zarfı içerisinde cevaplandırılması istenmektedir. Sınavın konu ağırlığı ise daha çok Bilgi Teknolojilerinden meydana geldiği için, adayların bu alanda yeteri kadar bilgi sahibi olması önemlidir. Özellikle de;
- Altyapısı,
- Denetim,
- Veri Tabanı Yönetimi,
- Ağ Yapıları,
- Yazılım Geliştirme,
- Bilgi Güvenliği gibi konuların temel kavramlarını özümsemiş olmak, sınav başarısını doğrudan etkileyebilmektedir.
Selam. Bu kursu online ala bilirmiyim? Fİyati kac? Proqramini gondere bilirmisiniz