Bir çoğumuz nakit sıkıntısı çektiğimiz zaman bankaların imdadına koşmaktayız. Kredi ya da kredi kartı borcu nedeniyle ağzı yanan, borçları yığın halini alan tüketiciler her geçen gün çoğalmaktadır. Bu durum artık o kadar büyük bir problem arz etmekte ki hükümet dahi bu duruma el koyarak, her tüketici kredi almasın diye belirli düzenlemeler yapmaktadır. Bu düzenlemeler ile bankalar da bu yaptırımlara uymak zorunda kalmaktadır. Bankalar, devlet el atana kadar bu durum için çok fazla sıkı bir politika izlediği söylenemezdi. Bazı tüketicilerinin gelir durumlarını görmezden gelmeleri söz konusuydu. Bu müşteriler zamanla borçlarını ödeyemez hale gelmekteydiler. Borçlarını ödeyemez hala gelen bireyler ise, kredi borcumu ödeyemezsem ne olur? Sorularını sormaya başlarlar.
Kredi Borcumu Ödeyemezsem Ne Olur?
Kredi borçları için bankalar belirli bir süre iltimas gösterebilmektedir. Nihayetinde onlar da verdikleri kredilerin, geri ödemesini istemektedirler. Bu süre genellikle 2 ay gibi bir zaman dlimini kapsamaktadır. 2 ay gibi bir geriden ödeme süresi ile ödemelerinizi yaparsanız, sadece gecikme faizi ile bu durumdan kurtulabilirsiniz. Yine de değişmeyen bir kaide vardır ki, 3 aylık bir gecikme süresi. Kredi kartı ödemelerinde olduğu gibi kredi geri ödemeleri de 3 ay ödenmez ise banka ödenmeyen 3 aylık zaman dilimi için ödeme talep edecektir. Eğer ödeyeme gibi bir durum var ise de kredinizi yapılandırmanızı isteyecektir. Borcunuzu yapılandırmak isterseniz, banka size bu durumda tekrar bir ödeme planı çıkartacaktır. Eğer bankanın yeniden yapılandırmayı kabul etmez iseniz veya ödemeye razı olmazsanız bu sefer bankalar haklarını hukuksal yollarla arayacaktır. İş artık bankadan çıkarak, bankanın avukatları aracılığıyla gerçekleşmektedir. Yasal takip süreci bu noktada başlamaktadır. Kredi çekerken gösterdiğiniz kefil ya da ipotek varsa, bankanın yöneleceği ilk yerler bunlar olacaktır.
Kredi borcunuzu 3 aylık süreden sonra yine ödemediyseniz, dosyanın da avukata teslimine itiraz etmediyseniz; artık avukat masrafları ve dosya masrafları da size yüklenmektedir. Banka avukatları tarafından borcunuz için sürekli aranacaksınız. Mal varlıklarınıza el konulabilir, evinize haciz gelebilir ve hatta maaşınızdan da kesinti yapılabilir.
Eğer bu saydığımız hiçbir varlığa sahip değilseniz ve hala borcunuzu ödeyemiyorsanız, avukatlar son bir anlaşma yoluna gireceklerdir. Bu anlaşmayı kabul edip ana parayı ödeyerek borcunuzdan kurtulabilirsiniz. Ödemezseniz bu durum hapse kadar gidebilir.