Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü örgün üniversitelerde 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans programı olarak bulunur. Türkiye’de son yılların revaçta mesleklerinden olan bankacılık ve sigortacılık gençler tarafından çok tercih edilir. İş olanakları oldukça çok olan bu bölüm AÖF yani Açıköğretim Fakültesi’nde okumak isteyenler için de ön lisans programı olarak açılmıştır.
AÖF Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Mezunları için İş İmkanları
4 Yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Mezunları için İş İmkanları
Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Nedir?
Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü okuyanlar arasında;
- Bankacılık işlemleri ve işleyişi,
- Para piyasaları,
- Bankacılık ve sigortacılık mevzuatları,
- Sigorta ürünleri ve işleyişi, pazarlanması,
- Finans ve benzeri alanlardaki temel bilgiler ve kavramlar ile ilgili bilgi sahibi olurlar.
Ön lisans programlarında bu sektörlerde başlangıç ve ara personeller yetiştirilmesi amaçlanırken, lisans programlarında öğretilenlerle yönetici adaylarının yetişmesi sağlanmaya çalışılır. Program süresince alınacak ek dersler, seçmeli derslerin doğru belirlenmesi, stajlardan gereği gibi yararlanılması, öğrenin boyunca ve sonrasında alınacak mesleki ve kişisel eğitimler bu mesleklerde yükselmenin önünü açar.
Ön Lisans ile Lisans Bankacılık ve Sigortacılık Bölümlerinin Farkı Nedir?
Ön lisans programlarında Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü 4 dönem olmak üzere toplam 2 yılda bitirilir. Lisans bölümü okuyanların eğitim süresi 4 yıldır. 2 yıl bu eğitimi alanların 4 yıla tamamlamak üzere DGS yani Dikey Geçiş Sınavı’na girme hakları vardır.
- 2 yıllık bölüm genellikle mesleğe bir an önce adım atmak isteyenler tarafından tercih edilir.
- 4 yıllık bölüm ise bankacılık – finans – sigortacılık alanlarında tam yetkinlik kazanarak mezun olmak ve iş yaşamına orta ve üst düzeylerden giriş yapmak isteyenlerin tercihidir.
Kariyer kategorimizde diğer yazılarımızda bahsettiğimiz gibi bu bölümlerin dersleri de farklılık gösterir. Ön lisans programlarında temel mesleki bilgiler edinilir. Lisans programlarındaki dersler çok daha detaylı ve çoktur. 2 yıllık ve 4 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü mezunlarının; mezuniyet sonrasında başvuru yapacakları pozisyonlar da mesleki hakimiyetlerinin farklı olmasından dolayı değişir.
4 Yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Mezunlarının Yapacakları İşler Nelerdir?
4 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü mezunu olanlar mesleki olarak tam donanımlı, teknik ve teorik alt yapıya sahip olurlar. Bu kişiler ilgili sektörlerdeki nitelikli personel ihtiyacını karşılamak üzere yetiştirilirler.
Bankalarda İş İmkanı
4 yıllık lisans mezunları özel sektör ve devlet bankalarında;
- Yönetici Yardımcısı,
- Yönetici,
- Denetmen,
- Müfettiş Yardımcısı,
- Müfettiş,
- Risk Yönetim Uzmanı,
- Uzman Yardımcısı gibi pozisyonlarda çalışabilir veya çalışmaya adaydır.
Devlet bankalarında çalışabilmek için KPSS puanı gerekir. Özel bankalarda çalışmanın yolu her bankanın kendi bünyesinde belirli dönemlerde düzenlediği sınavlarda başarılı olmaktan geçer.
Sigorta Şirketlerinde İş İmkanı
Sigorta ürünleri, bu sektörün tüm detayları, işleyişi, mevzuatları, ürünlerin pazarlanma teknikleri, yönetimi gibi bilgilere sahip olarak mezun olan 4 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık mezunları sigorta şirketlerinde, acentelerde, bankalarda acente kısmında iş bulabilirler.
Finans Alanında İş İmkanları
4 yıllık bölümde matematik ve ekonomi de detaylı olarak öğrenilir. Bu nedenle mezuniyet sonrasında özel ve kamu sektöründe finans alanında ilerlemek de mümkündür. Kamu kurum ve kuruluşlarında, finans şirketlerinde ve özel sektör şirketlerinin finans departmanlarında iş bulma imkanı vardır.
Muhasebe Alanında İş imkanları
4 yıllık lisans programında muhasebe dersleri de detaylı bir şekilde yer alır. Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü’nü 4 yıl okuyanların muhasebe bilgileri bu alandaki pozisyonlarda çalışmak, gerekli stajları tamamlayarak ve sınavlara girerek;
- Yeminli Mali Müşavirlik yapmak,
- Muhasebe Bürosu açmak,
- Muhasebe şirketlerinde ya da özel sektörde muhasebe departmanlarında çalışmak için uygundur.
Kamu alanında matematik ve muhasebe ile ilgili pozisyonlara da rahatlıkla başvuru yapılabilir.