Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü ülkemizde birçok üniversitede 2 yıllık ön lisans programı ve 4 yıllık lisans programı olarak yer alır. Bu bölümü 2 yıllık okumak üzere tercih edecek olanlar mezun olduktan sonra üst programlara geçmenin mümkün olup olmadığını merak ederler. Bu yazımızda bu ve benzeri sorulara cevap verilmeye çalışılmıştır.
2 Yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
Örgün eğitim veren üniversitelerde yer alan 2 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık ön lisans programı ayrıca Açıköğretim Fakültesi’nde de vardır. Eğitim süresi 2 yıl olan bu program toplam 4 dönemden oluşur. Programın amacı bankacılık ve sigortacılık sektörlerine ara eleman yetiştirilmesidir. Programda staj zorunluluğu vardır.
Bu Bölümde Okuyanlar Ne Öğrenir?
Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü’nü 2 yıl okuyan kişiler;
- Para piyasalarının işleyişi,
- Bankacılık, Finans ve Sigortacılıkta temel bilgiler,
- İlkeler ve kavramlar,
- Banka ve sigorta ürünleri ile ilgili bilgi ve bunların pazarlama yöntemleri,
- Ürünlerin denetimi,
- Temel muhasebe,
- Bankacılık ve sigortacılık mevzuatları gibi konularda bilgi sahibi olarak mezun olurlar.
2 Yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Mezunları Hangi Pozisyonlarda Çalışır?
Üniversitede 2 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık eğitimi alanlar özel sektörde ve kamu bankalarında işe girebilirler. Kamu bankalarına iş başvurusu yapabilmek için KPSS şartı aranır. Kişiler sigorta şirketlerinde satış personeli ve sigorta danışmanı olarak çalışabilecekleri gibi finans şirketlerinde finans danışmanı olarak da iş bulabilirler. Kamu kurumlarında ve kuruluşlarında sigorta ve finans alanlarında çalışabilecekleri gibi muhasebe şirketlerinde ve özel sektör firmalarının muhasebe departmanlarında da iş imkanı bulurlar.
2 Yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Mezunu Olduktan Sonra Üst Programlara Geçilir mi?
2 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü mezunları için üst programlara geçiş yolu açıktır. Kişiler Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimlerine Devamları Hakkında Yönetmelik kapsamında ön lisans eğitimlerini başarıyla tamamlamaları halinde üniversitelerin lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Örgün ön lisans programında ve AÖF’de Bankacılık ve Sigortacılık okuyanlar son sınıfta ya da mezun olduktan sonra ÖSYM yani Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen sınavlara katılarak 4 yıllık lisans programlarına geçebilirler.
2 Yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Bölümünden Üst Programlara Nasıl Geçilir?
Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü mezunu ya da son sınıf öğrencisi olanlar ÖSYM tarafından belirlenen şartları yerine getiriyor olmaları halinde DGS olarak bilinen Dikey Geçiş Sınavı’na başvuru yaparlar. Öğrenciler DGS’ye girip başarılı olmaları durumunda Açıköğretim Fakültesi ile İşletme ve İktisat fakültelerinin 4 yıllık bölümlerine kayıt yaptırabilirler.
DGS başvuruları online olarak ÖSYM Başvuru Merkezi’ne yapılabilirler. 2 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü öğrencilerinin ve mezunlarının DGS ile geçiş yapabilecekleri AÖF, İşletme Fakültesi ve İktisat Fakültesi bölümlerinin hangileri olduğu ÖSYM tarafından belirlenerek DGS kılavuzunda ilan edilir.
Bu Bölümden Sonra DGS ile Hangi Üst Bölümlere Geçilebilir?
Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü’nde 2 yıl okuyanlar DGS ile aşağıdaki 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilirler.
- Aktüerya
- Aktüerya Risk Yönetimi
- Aktüerya Bilimleri
- Bankacılık ve Finans
- Bankacılık
- Bankacılık ve Sigortacılık
- Ekonomi
- Ekonometri
- Ekonomi ve Finans
- İşletme Yönetimi
- İşletme
- İktisat
- İşletme Enformatiği
- Lojistik Yönetimi
- Sigortacılık
- Sermaye Piyasası
- Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik
- Sigortacılık ve Risk Yönetimi
- Uluslararası Finans ve Bankacılık
- Uluslararası Finans
- Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret
- Uluslararası İşletmecilik
- Uluslararası Ticaret ve Finans
- Uluslararası Finans
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik
- Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi
Kolay gelsin hayırlı günler. Ben Açık öğretim fakültesi 4 yıllık işletme bölümü 2. sınıftayım. Sigorta şirketi açabilmek için Bankacılık ve sigortacılık bölümüne geçiş yapabilirmiyim. Yada bu bölümdede sigorta aracılık yapabilirmiyim.