Vitaminler ve mineraller metabolizmamız için ve normal büyüme için az da olsa gerekli olan besin maddeleri sınıfına girerler. Vitaminler genel yapıları itibariyle enerji sağlamazlar. Fakat metabolizma ile ilgili reaksiyonlardan koenzim görevi görürler, vücudumuzda birçoğu sentezlenemeyen vitaminlerin besinlerle birlikte alınması gerekir.
B12 vitamini A vitamini D vitamini gibi vitaminler karaciğerimizde depolanırlar.
Bütün vitaminlerin kompleks olarak bir arada bulunduran meyve sebze veya herhangi bir besin bulunmadığı için vitaminlerin günlük alımını tam olarak sağlayabilmek için çeşitli besinlerle beslenmemiz gerekiyor. Her mevsimde bünyenin ihtiyacına göre tasarlanan meyveler ve sebzeler, günlük olarak vitamin ihtiyacımızı karşılamamıza yardımcı olurlar.
Vitamin Eksikliği Ne Gibi Sonuçlara Yol açar
Vitaminleri eksik olarak almak bağırsaklarımızdaki absorbsiyonu bozar. Organizmamızda vitaminlerin eksik olması hipovitaminoz olarak isimlendirilir. Vitaminlerin hiç olmaması ise avitaminoz olarak isimlendirilir. Dengesiz beslenme ile yakından ilişkili olan vitamin eksikliği ya da vitamin yokluğu yaşam standardını düşürür ve hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur.
Vitaminler genel olarak yağda eriyebilen vitaminler /suda eriyebilen vitaminler olarak iki kısımda incelenir. A vitamini D vitamini E vitamini K vitamini gibi vitaminler yağda eriyenler B1 vitamini B2 vitamini B3 vitamini B5 vitamini B6 vitamini B12 vitamini gibi vitaminler ise suda erimektedirler.
Folik asit vitamin C B12 vitamini de suda eriyen vitaminler arasındadır. A vitamini hayvansal dokularda bulunur ve formu retinol formudur.