Ülkemizde, para transferi ve aktarımı için tercih edilen başlıca ödeme yöntemleri EFT ve Havale’dir. Bankalarda bulunan bir hesaptan başka bir hesaba para transferi olarak özetlenebilecek bu iki ödeme yöntemi sayesinde, banka hesabınızdan bir arkadaşınıza veya ödeme yapmak istediğiniz bir kuruluşa kolayca ödeme gönderebilirsiniz.
EFT ve Havale terimleri, sürekli olarak karıştırılmaktadır. Ödemelerde de zaman zaman bu terimlerin yanlış telaffuzu nedeniyle hatalar ve problemler oluşabilmektedir. Bu yüzden işlem talimatı verirken veya bir ödeme alacakken mutlaka bu terimleri doğru kullanmaya özen gösterin. EFT ile havalenin ne olduğunu bilmeniz paranın karşıdaki hesaba ne zaman ulaşacağını bilmeniz için faydalıdır. Çünkü birinde yaptığınız ödeme anında ulaşırken, diğerinde ulaşmaz. Birinde yaptığınız ödemede ücret kesintisi olmazken, diğerinde olmaz.
Havale Nedir?
Havale, banka hesabınızdan aynı bankadaki farklı bir hesaba para transferine verilen isimdir. Örneğin A bankasında bir hesaba sahipsiniz ve bir kişiye ödeme göndereceksiniz. Bu kişi de A bankasında bir hesaba sahip. Dolayısıyla ödemeye herhangi bir farklı banka dahil olmuyor. Genellikle havale işlemleri için bankalar tarafından herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Dolayısıyla ülkemizde bankaların büyük bir kısmında ek işlem ücreti ödemeden rahatlıkla havale işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
EFT Nedir?
EFT ise, “Elektronik Fon Transferi” olarak bilinen olgunun ilk harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Bu sistem ile de farklı bir bankanın müşterisi olan kişilere ödeme gönderebilirsiniz. EFT’lerde işleme 2 banka müdahil olduğu için çeşitli vergiler kesilmektedir. Dolayısıyla EFT işlemlerinizi yaparken çeşitli ücretler ödemeniz istenebilir. Ayrıca hafta sonu ve hafta içi saat 17:00’dan sonra EFT talimatları işleme konulmaz. Bu tür işlemler, ertesi gün EFT işlem saatleri yeniden açıldığı zaman işleme alınarak değerlendirilir. EFT işlem ücretleri, gönderilen ücretten kesilmez. Dolayısıyla para gönderirken vergiyi EFT’den düşüp değer girmemelisiniz. Havale işlemi yapar gibi karşı tarafa ulaştırmak istediğiniz tutarı girin. Daha sonra da ödeme esnasında bu ücrete ek olarak EFT ücreti de faturaya yansıtılır. Toplam tutar ödendikten sonra talimat işleme konulur.
Bankaların EFT Saatlerine Buradan Ulaşabilirsiniz.
EFT yaptığınız zaman ödediğiniz ücret bir sonraki iş gününe kalır. Eğer Cuma akşamı EFT gerçekleştirdiyseniz ödemeniz karşı hesaba pazartesi sabahı 09.00’da ulaşır. Eğer pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe 17.00’dan sonra ödeme yaptıysanız karşıdaki hesaba bir sonraki sabah 09.00’da ulaşır.
EFT yaparken aynı zamanda bankaya bazı bilgileri vermeniz gerekmektedir. Bunlar;
- Alının Adı ve Soyadı, Ünvanı,
- Alıcı Banka Adı,
- Alıcı Şube Adı,
- Alının Hesap Numarası ya da IBAN Numarası,
- Yapılacak olan işlemi miktarı ve para birimi,
- Gönderdiğiniz paranın nedeninin açıklaması.