Üniversite sınavından sonra tercih aşamasında olanların merak konularından biri de tercihe edecekleri bölümün derslerinin neler olduğu, bu bölümde okurken hangi ek dersleri alabilecekleri ve eğitim sürelerinin ne kadar olduğudur.
Neden 2 Yıllık Üniversite Bölümleri Tercih Edilir?
Kimi öğrenciler üniversitede temel eğitim alarak, bir an önce iş yaşamına atılmak ve kendini o şekilde geliştirmek isterken, kimi öğrenciler de mesleğiyle ilgili tam donanımlı olarak mezun olmak ister. Üniversitelerdeki ön lisans ve lisans bölümleri arasındaki farklar da bu noktada ortaya çıkar.
AÖF Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Eğitim Süreleri ve Dersleri
4 Yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Eğitim Süreleri ve Dersleri
2 Yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü’nün Avantajları
Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü üniversitelerde hem 2 yıllık ön lisans, hem de 4 yıllık lisans programı olarak yer alır.
2 yıllık programda bankacılık ve sigortacılık ile ilgili temel mesleki bilgiler alınır, bu bilgiler alınan ek derslerle artırılma ve pekiştirilme yoluna gidilir. 2 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü öğrencileri mezuniyetlerinden sonra isterlerse DGS ile okullarını 4 yıllığa tamamlayabilirler. Bir yandan çalışırken, bir yandan eğitimlerine devam edebilen bu kişiler bilgi ve becerilerini çalışarak da artırmış olur.
2 Yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Bölümünde Neler Öğrenilir?
Üniversitelerin 2 yıllık ön lisans programlarında Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü okuyanlar;
- Temel bankacılık işlemleri,
- Bankacılık ürün ve hizmetleri,
- Bankalardaki genel işleyişi,
- Sigortacılık mesleğinin temel bilgileri,
- Sigorta ürünleri ve detayları öğrenirler.
Bunların sonucunda ise bankalarda;
- Gişe Memuru
- Müşteri Danışmanı
- Çağrı Merkezi Personeli
Sigorta şirketlerinde satış departmanında veya müşteri danışmanı olarak çalışabilirler.
2 Yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Eğitim Süreleri
Türkiye’de pek çok üniversitede bulunan Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü ön lisans programlarında eğitim süresi 2 yıldır. Bu bölümlerde verilen eğitimlerin amacı bankacılık ve sigortacılık alanlarında çalışacak profesyonel ara elemanların yetiştirilmesidir. Bu bölümü tercih etmek isteyen öğrencilerin ÖSYM tarafından düzenlenen TYT yani Temel Yeterlilik Sınavı’na girmiş ve en az 150 puan almış olması gerekir. 150 ve üzerinde TYT puanı alanlar üniversitelerin taban puanları, başarı sıralamaları ve açıkladıkları kontenjan sayılarını göz önünde bulundurarak tercih yaparlar.
2 Yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Dersleri
Bankacılık ve sigortacılık mesleğini tercih ederek bu bölümde 2 yıl okumak isteyen öğrenciler devlet üniversitelerinde ve özel üniversitelerde bulunan 2 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık bölümlerini seçerler. Bu bölümde okutulan dersler;
Temel Bankacılık, Sigortacılığa Giriş, Muhasebe, Temel Hukuk, Finansal Matematik, Kredi Yönetimi, Portföy Yönetimi, Türk Vergi Sistemi, Genel Muhasebe, Bankacılık Ürün ve Hizmetleri, Müşteri İlişkileri ve İletişimi, Mal Analiz, Hayat Sigortaları ve Bireysel Emeklilik Sigortası, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Edebiyatı gibi derslerdir. Bu derslerin isimleri üniversitelere göre değişkenlik gösterir, ancak 2 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü temelde bu konulardaki dersleri içerir.