Bireysel emeklilik konusunda yıllardır yapılması planlanan fakat bir türlü gündeme getirilemeyen düzenlemeler, son birkaç ayda hız kazanmıştır. Yapılan yeni düzenlemeler, kesinti oranını düşürerek, bireysel emekliliği daha cazip hale getirecektir.
Bireysel Emeklilikte Yeni Düzenlemeler
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde, yeni düzenlemeler yapıldı ve yıllardan beri bireysel emekliliğin önünü kesen zorlayıcı şartlar, son birkaç ayda değişti. Yeni düzenlemede, sürekli şikâyet edilen konular; yönetim giderleri, giriş aidatı, fon idaresine kadar tüm zorlayıcı unsurlar üzerinde, bazı değişikler yapıldı. Bireysel Emeklilik Sistem’inden faydalanmak isteyen çoğu insanın, korkulu rüyası olan kesinti oranlarının düşürüldüğü açıklandı.
Düzenleme öncesi bireysel emeklilik sistemin işleme biçimi; giriş yapanlardan aidat, şirket yönetim gideri ve fon işletim gideri şeklinde, 3 farklı kesinti yapıyordu. Giriş aidatı kesintileri 120 lira ile 700 lira arasında değişiklik gösterirken, şirket yönetim giderleri gibi kesintiler, sistemde belirlenen katkı paylarından yıllık oranla yüzde 2 şeklinde kesiliyordu. Yıllık yüzde 1.09 – 2-28 şeklinde değişen oranlara bağlı olarak, kişilerin fonu tercihi üzerine belirlenen rakamlarla kesintiler yapılıyordu.
Yeni Düzenlemenin İçeriğinde Neler Yer Alıyor?
Bireysel Emeklilikte kesintiler bire indi; Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki yeni düzenlemeye göre, ilk 5 yıl boyunca yıllık tek bir kesinti yapılacak. Brüt asgari ücret üzerinden belirlenen 8,5’i geçmeyecek şekilde ayarlanan bu kesinti ile ne kadar para yatırırsanız yatırın, emeklilik şirketi asgari ücrete dayalı tek bir kesintiyle işleyecek. 140 Lira olarak belirlenen bu ücret kesintisi, ücretler arttıkça yıllara göre artış gösterecektir. Fakat 5 yıl içinde bu asgari ücret kesintisinin de kalkacağı, haberi yapılan açıklamalar arasında yer alıyor.
Bireysel Emeklilikte İndirim yapılmayan kesinti hangisi; fon kesintisi için, henüz bir değişiklik yapılmadı. Yıllık; devlet tahvili ve hazine bonosundan oluşan fonlarda yüzde 1.09, kıymetli maden fonlarında yüzde 1.91 ve hisse senedi fonlarında yüzde 2.28 kesinti yapılıyor. Bu kesintiler devam etse de 6. Yıldan sonra kişilerin hesaplarına iade edilmeleri için bir uygulama gerçekleştirilecek. 6.yılın sonunda gelindiğinde, o yılın fon kesintisinin yüzde 2,5 oranı kadar bir kısmı katılımcıya iade edilecek. Onu takip eden yıllarda ise bu oran katlanarak artacak. Oranlar her yıl artarak yükselecek ve son olarak yüzde 25’e ulaştığında, bu da sistem için de 15 yıl boyunca var olmanızı gerektiriyor. Artık yıllar üzerine artan oran sabitlenecek. Sonuç olarak iade uygulamaları, 2021’nin Ocak ayında başlayacak.
İyi de Bütün Bunlar Ne demek Diyenlere
Ekonomik gelişmeleri anlamakta biraz zorlanabilirsiniz. Yabancı terimleri ve bazen uzmanların bile şaşırtan uygulamalarıyla ekonomi, her alanın karmaşık bir yapı için de işlediği bir olgudur. Bireysel Emeklilik Sistemi uygulaması da böyle işliyor. Bu oranlara ya da kesinti uygulamaları size çok karışık geliyorsa, kısaca Türkçesi ne diye soruyorsanız, şu şekilde açıklamakta fayda var. Yeni sistem, bireysel emeklilik için birçok cezbedici düzenleme çıkardı, ancak onun da sisteme girişi yapacaklardan bir isteği var. Bireysel Emeklilik Sistemi, sisteme giriş yapan kişilerle uzun vadeler boyunca çalışmak istiyor. Eğer vazgeçip sistemden çıkarsanız belirli bir cezaya tabii oluyorsunuz. Yeni Bireysel Emeklilik sistemini, Ödül-ceza sistemi gibi basit bir şekilde açıklanabilir.