Kenarda bir miktar parası bulunan ve bu para ile kısa vadeli yatırım yapmak isteyen kişiler, ülkemizde henüz tanınmaya başlayan varant piyasasına yönelmektedir. Yatırımcısına belli sorumluluklar yükleyen ve kayıp anında yalnızca yatırılan para ile sorumlu olunan bu piyasa, hisse senetleri ile benzer mantıkla işler. Fakat tam olarak hisse senetleri ile aynı değildir.
Varantlar İle Kısa Vadeli Kazanç!
Ülkemizde, varant piyasasına, BİST tarafından belli kurallar getirilmiştir. Her şeyden önce varant açıktan alınıp satılamaz.
Varant alım-satımı, BİST sürekli müzayede seanslarında belirli saatler içinde gerçekleştirilmektedir. Yine alış-satış sırasında, risk bildirim formunu okuma ve imzalama zorunluluğu vardır. Ülkemizde halen işlem gören çok sayıda varant mevcuttur.
Varant Alış- Satışında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Varant alım satımı ile ilgili kurallar, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından özel olarak düzenlenmiştir. Açıktan Varant alınıp satılamaz. Fakat varant için, teminat gerekmemektedir. Bu durumda varant piyasasını daha cazip hale getirmektedir.
- Varantlara yatırım yapmak için, her şeyden önce piyasayı yakından takip etmek gerekir. Piyasada faaliyet gösteren çok sayıda varant bulunur. Özellikle alım sırasında uzun vadeli varantlara yönlenmek kar sağlamak için gereklidir.
- Varantlar, hisse senedi ile karıştırılmamalıdır. Çünkü varantlarda, yalnızca varlığın, belli bir süreliğine alım-satım hakkı bulunur. Yani dayanak varlığın, piyasa hareketlerinden kar sağlamaya yönelik bir yatırımdır.
- Varantlar, durduğu yerde hareketsiz olarak ta değer kaybedebilir. Özellikle vade sonu yaklaşan varantların, değeri düşeceğinden dikkatli davranmak gerekir.
- Varantlar, kaldıraçlı yatırım araçlarıdır. Büyük sermaye ile alım satım yapıldığında varantların değerini, kısa süre içinde yükseltmek mümkündür.
Varantların Fiyatına Etki Eden Çeşitli Faktörler
Takip edilen varantın, temettü miktarına, vadeye kalan gün sayısına, faiz seviyesine, oynaklığına, spot fiyatına ve kullanım fiyatına çok dikkat etmek gerekir. Çünkü tüm bu değerlerdeki çıkış ve düşüşler, alım ve satım varantlarını, farklı yönde etkileyecektir. Yine belirlenen dayanak varlıktaki yükseliş sırasında, alış varantı, düşüş sırasında ise satış varantına yatırım yapmak daha mantıklıdır.
Varantlarda riskli durumlar; her şeyden önce vadesinin sınırlı olduğu unutulmamalıdır. Vade içinde beklentiler gerçekleşmediğinde, varanta yatırılan tüm parayı kaybetmek mümkündür. Yine vade sonuna doğru, varantın değeri kendiliğinden düşmeye başlayacaktır.
Vade sonunda değeri sıfırlayan varantlarda yatırımcı, yalnızca varant piyasasına girerken, harcadığı para ile sınırlı olarak kayıp yaşar. Daha fazlasından sorumlu değildir. Fakat varantlarda kar için, her hangi bir sınırlama bulunmaz. Bu durum ise varantların daha cazip hale gelmesine neden olur.
Varant yatırımcısı, kendi tahmin ve önsezilerine göre yatırdığı paranın çok daha fazlasını kazanabilmektedir. Fakat ülkemizde çok bilinen bir yatırım şekli olduğu için piyasaya derin araştırmalar yaparak girmek gerekir. Çünkü her yatırım aracı gibi varantlarda da belli bir miktar parayı birkaç saat içinde kaybetme ihtimali mevcuttur.