Elektronik Fon transferi ya da kısalmış anlamı ile E.F.T, aslında iki banka arasındaki TL cinsinden yapılan işlemlerdir. Türkiye’de ilk defa 1991 yılının Nisan ayıda kullanılan EFT, TCMB bünyesinde, değişik bankalar aracılığı ile devreye girmiştir.
EFT Nedir?
EFT işlemi gerçekleştirmek, aslında 4 ana unsurdan oluşur: Gönderen, alıcı, gönderilenin bankası ve alıcının bankası. Bu Bilgiler doğru olarak sisteme girildiğinde, banka tarafından işlem onaylanır. Ve banka hesap sahibine haber verme sorumluluğundan muaf şeklinde, belirli bir ücreti hesaptan çeker. Yetersiz bazı durumlarda, EFT işlemi yapılmaz. Alıcı hesaptaki yanlışlık, bakiyedeki eksiklik gibi nedenler, işlemin gerçekleşmesini önler.
Hangi Durumlarda Hesap Kesim Ücreti Alınmaz?
- Maaşını belirli bankanın vadesiz hesabından alan müşteriler, EFT ücreti ödemez.
- Su, elektrik, doğalgaz gibi faturalarını belirli hesaptan otomatik ödeme talimatı ile ödeyen müşterilerden (en az iki fatura), EFT ücreti kesilmez. Son düzenlemede bu durumda bankanın inisiyatifine kalmıştır.
- Üniversite öğrencileri, öğrenci kartı sayesinde EFT ücreti ödemez.
- Yıllık sigorta, bireysel emeklilik, kasko gibi hizmetlerden yaralanmış olan müşteriler, birlikte çalıştığı bankada EFT ücreti ödemez.
- Bankanın kredi kartını kullanan müşteriler, EFT hizmetinden ücretsiz olarak faydalanır.
Yukarıdaki tüm durumlarda, hesap kullanıcılarının yapacakları işlemlerden hesap kesim ücreti talep edilemez. Fakat bazı bankalar, müşterisine haber vermeden bu ücreti almaya çalışır. Böyle bir durumda, Tüketici Hakem Heyetine başvurup paranızı geri alabilirsiniz. Fakat hesap kesim ücret iadesi, 10 yıllık ücretler için geçerli olup, ancak hesap işletim ücreti iadesini, 10 yıl içerisinde temin etmeniz mümkün.
EFT Ücreti Almayan Bankalar Hangileridir?
Son dönemlerde bankalar, gerçekleştirdiği birçok hizmetten para alınmaya başlamış, tüketiciler ise bankaların haksız kazançlarını yargıya taşımıştır. Kart kullanım ücreti ve hesap kesim ücreti, yargıya taşınan banka çalışmaları arasında yer alır. Sık olarak EFT hizmetinden faydalanan müşterilerin mağdur olmasına neden olan EFT hizmetini ücretsiz olarak veren bankalar mevcuttur. EFT ücreti almayan bankalar şu şekilde sıralanabilir;
Enpara.com, Kuveyt Turk, ING Bank Turuncu Hesap ve TEB Marifetli Hesap gibi bankalar, müşterilerinden hesap işletim ücreti almaz.