KOBİ, 250 kişiyi aşmayan yıllık çalışan personel sayısı ile varlığını sürdüren, yıllık net satış hasılatı kırk milyonu aşmayan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler olarak açtığımız ekonomik birimlerdir. Özellikleri ve sınıflandırılmalarına dayanırsak, mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükte işletmeler olarak sınıflandırmak mümkündür.
Son zamanlarda da gündemi takip ediyorsanız, reklamlardan da adını sıkça duyurmaya başladığını farketmişsinizdir.
Ülkemizde desteği gittikçe artmaya başlayan KOBİ’ler, hem devlet desteği hemde çeşitli kurum ve bankalarca da büyük yardım olanağına sahiptir. Çeşitli girişimcilik dersleri de verilerek KOBİ ‘lerin önü daha da açılarak girişimciliğin de desteklenmesi günümüzde bolca revaç gören bir konudur. Girişimciliğin desteklenmesi sağlanarak ekonomik kalkınmanın hızlandırılması amaçlanmaktadır.
Siz de girişimci bir ruha sahipseniz ve KOBİ olarak çalışma hayatınıza devam etmek istiyorsanız bu konuda sizi aydınlatalım. Öncelikle KOBİ olmak için gerekli yasal şartları sağlamanız gerekmektedir. Bunu KOBİ Nasıl Olunur? Yazımızda detaylıca açıklamıştık.
KOBİ olmaya adaysanız bilmeniz gereken bir diğer detay ise KOBİ olmak için gerekli belgeler nelerdir? KOBİ olmak istiyorsanız veya bankalar ve KOSGEB desteğinden faydalanmak istiyorsanız, KOBİ olduğunuzu kanıtlamalı ve yasalarca belgelendirmelisiniz.
KOBİ olmak için öncelikle işyeri açma belgeniz olmak zorunda. İşyeri açma ve kurma iznini gerekli işyeri vaziyet planı ve işyeri mimari projesi dilekçelerini doldurarak beyannamede bulunmalısınız. Bölge müdürlüklerine belgenizi ileterek talebinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Gerekli çevre izinlerini Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’ne bildirerek istemelisiniz. İşyeri açma talebiniz üzerine müfettişlerce yapılan incelemeler olacaktır. Yapılan incelemeler neticesinde esas belgelere göre kurulup kurulmadığı belirlenmektedir. 30 gün içerisinde taleplerinizin incelenmesi süresi vardır. Böylece olumlu bir sonuç alınırsa işyeri çalıştırma hakkını kazanmış olursunuz.
Bina içindeki gerekli tesisat projeleri, tapu ve kira kontratları, imza sirküleri, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi, Vergi levhası ve işyeri vekilinin veya yetkili kişinin kimlik fotokobisi de iş yeri kurarken gereken belgelerden olacaktır. Bu belgelerin birkaçı yine bankalardan kredi desteği alırken lazım olacak belgelerdendir.
Gerekli belgeleri temin edip başvurularınızı yaptıktan sonra sizde KOBİ’liler arasına katılmış bulunmaktasınız.