Trafik sigortası araç sahiplerinin yaptırmaları gereken bir sigortadır. Zorunlu sigortalar kapsamına girer ve her araç sahibi yapmalıdır. İsteğe bağlı olmayan trafik sigortası Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde geçerlidir.
Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları Neye Göre Değişir?
Zorunlu trafik sigortası fiyatlarında belirleyici olan aracın modeli ve yaşıdır. Aynı zamanda da teminat kapsamında bulunan durumlardır. Trafik sigortası yaptıran kişiler aynı zamanda kasko sigortası da yaptırarak kendi araçlarını da güvence altına alabilirler.
Karşı tarafın aracını güvence altına alan ve onun maddi zararını karşılayan trafik sigortası her araç sahibi için bir yılda bir yenilenmesi gerekli olan bir sigorta türüdür.
Kasko ile Trafik Sigortası Arasındaki Fark Nedir?
Kasko sigortası ile trafik sigortasını birbirinden ayıran en belirgin özellik zorunlu olup olmama durumudur. Kasko sigortası isteğe bağlıdır, kişiseldir. Ancak trafik sigortasında böyle bir durum söz konusu değildir. Hatta trafik sigortası yaptırmayan araçlar yakalandıkları vakit trafikten men edilmektedir.
Zorunlu trafik sigortasında ödenecek limitler trafik kazasında meydana gelecek olan zararın türüne göre değişir. Yani meydana gelen kazada can kaybı yaşanması durumunda verilen limit ile ufak birkaç çizik meydana gelmesi durumunda verilen limit farklıdır. Herhangi bir can kaybında karşı tarafın araç sahiplerinin yakınlarına tazminat ödenir.
Trafik Sigortası Genel Kapsamı dışında kalan haller ise 2918 sayılı kanun gereği şöyle belirlenmiştir;
- İşletilme halinde olmayan araçların sebep olacağı zararlar,
- İşleten tarafından ileri sürülecek tazminat talepleri,
- İşletenin eşinin, usul ve füruunun, kendisine evlat edinme ilişkisi ile bağlı olanların ve birlikte yaşadığı kardeşlerinin mallarına gelen zararlar nedeniyle ileri sürebilecekleri talepler
- Zarar görenlerin beraberinde bulunan bagaj ve benzeri eşya dışında araçta veya römorklarda taşınan eşyanın uğrayacağı zararlardan dolayı işletene karşı ileri sürülecek talepler
- Manevi tazminat talepleri.
- İşletenin, Karayolları Trafik Kanunu uyarınca eylemlerinden sorumlu tutulduğu kişilere karşı yöneltebileceği talepler,
- İşletenin aracına veya bu araç vasıtasıyla çekilen römorklara ve yarı römorklara veya çekilen araçlara gelecek zararlar nedeniyle ileri sürülecek talepler,
- Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunan teşebbüslere, gözetim, onarım, bakım, alım-satım, araçta değişiklik yapılması amacı ile veya benzeri bir amaçla bırakılan aracın sebep olacağı zararlara ilişkin her türlü talepler.