Kasko sigortası veya trafik sigortası gibi araç sigortalarının teminat kapsamına giren trafik kazalarının gerçekleşmesi halinde, tarafların haklarını güvenceye alması için bir dizi işlem yapılması gereklidir.
Trafik kazasından sonra yapılması gerekenler arasında en önemli işlem olan kaza tespit tutanağı ile kazalardan sonra taraflar, kaza nedenleri üzerinde anlaşmaya vararak trafikte zaman kaybetmekten kaçınarak söz konusu kazanın bilgilerini sigorta şirketlerine iletiyorlar. Üstelik mobil kaza tespit tutanağı araçları ile bu süreç artık çok daha pratik olarak gerçekleşiyor.
Kaza tespit tutanağı tarafların anlaşmasının resmi bir belgesi olsa da bazı durumlarda bu anlaşma mümkün olmayabiliyor ve trafik polisini çağırmak gerekebiliyor.
Kaza tespit tutanağına itiraz etmek, kaza sırasında olduğu kadar kaza sonrasında da mümkündür. Herhangi bir aceleye getirilmiş işlem nedeniyle bazı ayrıntıları gözden kaçıran sürücüler, kazadan sonra kaza tespit tutanağına itiraz edebilirler.
Kaza Tespit Tutanağına Nasıl İtiraz Edilir?
Kaza tespit tutanağına itiraz işlemleri için bir dilekçe doldurmak gerekiyor. Yani kaza tespit tutanağında yetkili mercii, Sigorta Birliği Merkezi ve bu kurumun web sitesinden bir form doldurmak şart.
Kaza kusur oranları ile ilgili yaygın bir yanlış anlaşılma, kaza tespit tutanaklarının bu oranları gösteriyor sanılmasıdır. Oysa kusur oranları sigorta şirketleri tarafından belirlenir ve sigorta şirketleri bu oranlarda anlaşırsa, hatasız tarafın hasarı sigorta şirketi tarafından ödenir. Şirketler 3 iş günü içerisinde anlaşma sağlamazsa, karar Sigorta Komisyonu’na gider. Şirketler karara itiraz etse bile komisyonun itirazı reddetmesi durumunda hatalı taraf belirlenmiş olur.