Sigorta Nedir?
Sigorta temel olarak olası risklere karşı, zararları gidermeye yönelik gönüllülük esasına dayalı mali bir havuzun oluşturulmasıdır. Daha sade bir tanımla benzer risk gruplarında yer alan bireylerin maddi olarak dayanışmasıdır. Sigorta şirketi ise bu dayanışmayı organize eden ve kâr amacı güden bir işletmedir.
Sigorta sistemine dahil olan sigortalılar, tek seferde ya da yıl boyunca (taksitlerle) belli oranda prim ödemesi yaparlar. Ortak havuzda biriken bu pirimler, zarara uğrayan sigortalıların zararlarının telafi edilmesi için kullanılır. Dolaysıyla bir sigorta şirketi ne kadar büyükse ya da daha doğru bir tabirle katılımcısı ne kadar fazla ise, mevduatı ve oluşan hasarları karşılama gücü de o denli fazladır.
Sigorta Yaptırmalı mı?
Sigorta yaptırmak isteyen bireylerin hesaplaması gereken ana unsur: Ödenecek olan meblağ ile risk ve riskin meydana getireceği zarar arasındaki orandır. Yani gerçekleşmesi son derece düşük bir ihtimal olan ya da gerçekleştiğinde kayda değer bir masrafa neden olmayacak riskler için sigorta şirketlerine büyük tutarlarda ödeme yapmak, işin astarını yüzünden pahalıya getirebilir.
İşsizlik Sigortası Nedir?
İş bulma süreci ne kadar zorlu ve kaygı verici bir dönem olsa da iş bulduktan sonra kaygı azalmıyor. Şirketler, bazı dönemlerde ekonomik nedenlerden ötürü daralma yoluna gidebiliyor. Hal böyle olunca kişi iş sahibi olsa da işini kaybetme kaygısı duyabiliyor. İşsizlik sigortası ise bu kaygı halini bir nebze de olsa azaltabiliyor.
İşsizlik sigortası, işsiz kaldığınız dönemlerde yeni bir iş bulana kadar ödemelerinizin karşılanmasını ve maddi sıkıntı çekmemenizi sağlayan bir sigorta türüdür. İşsizlik sigortası için sigorta şirketlerinin sunduğu farklı ürünler mevcuttur.
İşsizlik sigortası; istek dışında işsiz kalma, herhangi bir hastalık ya da kaza sonucu hastanede kalınması, sigortalının herhangi bir kaza ya da hastalık sonucu çalışamayacak duruma gelmesi ve vefat durumlarında finansal destek sağlar. Sağlığı ve yetkinliği yetmesine rağmen işten kendi istek ya da kusuru olmadan çıkarılan işçiye işsizlik ödeneği ödenir. Ayrıca ödenek alınan süre boyunca genel sağlık sigortası primleri de ödenmeye devam eder.
İşsizlik sigortasının sunduğu teminatlardan faydalanabilmek için bazı şartlar var. İşsizlik sigortası şartları şunlardır:
- İşveren ile belirsiz bir süreye dek bordrolu çalışan olmak ya da kendi işine sahip olmak
- Bordrolu çalışanın kendi hatası ya da isteği dışında işine son verilmesi, serbest meslek sahibinin beklenmeyen bir olay sonucu işini yapamaz hale gelmesi