Araç sahiplerinin sıkça karşılaştığı ve anlamını hemen hemen herkesin bilmediği ancak, araç sahipleri için bulunmaz nimet olan kaskonun neden yaptırılması gerektiğini ve yaptırdıktan sonra nelere karşı önlemler aldığımızın değerinden bahsedeceğiz. Bu yazımızı dikkatle okumanız halinde, daha sağlıklı bir alışverişin yanı sıra, kendinizi korumaya alıp, maddi hasarlarınızın ciddi boyutlara ulaşmasının önüne geçeceksiniz. Peki Kasko neden yaptırılır? İşte detaylar!
Kasko Neden Yaptırılır?
Kasko, araçlara yapılan bir sigorta türü olmasının yanı sıra, ciddi ve büyük hasarların önüne geçilmesi açısından oldukça fazla önem arz etmektedir. Kasko yapmak için açılmış birçok şirket olmasına karşın, fiyatlardaki rekabete dayalı olarak değişiklikler her zaman müşterilere yaramaktadır. Bundan uzun yıllar önce kasko yaptırmak isteyenlere çok ciddi rakamlar sunulsa da, şimdilerde şirket fazlalığından bu rakamlar giderek aşağılara düşmektedir.
Kaskonun temel mantığı, aracınıza yaptırmanızın ardından, küçük veya büyük başınıza gelecek maddi hasara dayalı kazaların maddi boyutunu Generali kasko şirketine karşılatabilmenizdir. Bu kazaların boyutu ne olursa olsun, kasko şirketi bunu karşılamak zorundadır. Ancak kasko yaptırırken, aracınızın daha önceden kazasının olmaması şartı aranmaktadır. Bu şarta sahipseniz ve özellikle sıfır bir araç aldıysanız, kasko yaptırmanız önem arz etmektedir.
Örnek vermek gerekirse, aldığınız aracı kısa bir süre sonra kaza yaparak, 10.000 TL’lik bir hasarının olduğunu varsayalım. Aracınızda oluşan bu hasarın, sizinle hiçbir ilgisi olmadan, götürüp istediğiniz ve kasko şirketinin anlaşmasının olduğu yerlerde ve özellikle servislerde tamir işlemini hallettirebilirsiniz. Daha sonrasında ise, başta ödediğiniz kasko yaptırma tutarı sayesinde, 10.000 TL’lik hasarınıza kuruş ödemeden, kasko şirketinin yaptırdığınız yere ödemesini sağlayabilirsiniz.
Daha büyük düşünmek gerekirse; sıfır aldığınız bir aracı çok büyük kaza yapıp, hatta aracınıza takla attırıp, artık kullanılamaz hale getirdiğinizi varsayalım. Bu durumlarda ise, kasko şirketi hasar tutarını değil de, aracınızı aldığınız zaman belirlenen kasko tutarını, direkt olarak kasko şirketinden alma şansınız doğmaktadır. İsterseniz aracınızın bedeli olan, örnek veriyorum 40.000 TL’i kasko şirketinden tahsil edebilirsiniz. Yaptırma işlemiyle uğraşmayıp, yalnızca aracınızın parasını alıp, yeni bir araç sahibi olabilirsiniz. Tabii ki de, kimsenin kaza yapmasını istemeyiz ancak kaza olduktan sonra da bu şekilde önleminizi almış olacaksınız.